Ruský miliardár chce hľadať mimozemšťanov

Ruský miliardár Jurij Milner ohlásil, že v budúcich desiatich rokoch vloží 100 miliónov dolárov (vyše 92 miliónov eur) do projektu, ktorého cieľom je hľadanie mimozemšťanov. Za "duchovného otca" projektu Breakthrough Initiatives označil Milner známeho fyzika Stephena Hawkinga.

24.07.2015 10:56
Jurij Milner, Breakthrough Initiatives, Stephen... Foto: ,
Ruský miliardár Jurij Milner (vľavo) predstavuje v prítomnosti fyzika Stephena Hawkinga projekt Breakthrough Initiatives.
debata (1)

„Rozsah našich výskumov bude bezprecedentný,“ uviedol Milner na tlačovej konferencii v Londýne o projekte, ktorý ráta s využitím najvýkonnejších rádioteleskopov (smerových antén) prepojených s počítačovým systémom, pátrajúcich po signáloch od mimozemských civilizácií.

Keď systém spustia, zhromaždia za jediný deň viac údajov, než koľko sa pri použití doterajších metód podarilo získať za celý rok.

Výsledkom by mala byť odpoveď na otázku, či vo vesmíre existuje inteligentný život aj mimo Zeme. „Neexistuje žiadna väčšia otázka a nastal čas skúsiť nájsť odpoveď hľadaním života mimo Zeme,“ povedal Hawking na tlačovej konferencii s Milnerom.

Milner sa rozhodol celý projekt financovať z vlastného vrecka, pretože krajiny nie sú do podobného výskumu ochotné investovať. Podnikateľ predovšetkým zaplatí prenájom teleskopov a počítačových sietí a zamestná 25 ľudí, ktorí sa pomocou obrích rádioteleskopov v Západnej Virgínii, Kalifornii a Austrálii budú snažiť zachytiť jednak rádiové vlny, ale aj laserové lúče z tých častí vesmíru, ktoré sa podľa vedcov javia z hľadiska výskumu mimozemšťanov ako najsľubnejšie. Podľa Milnera sa bude prepátravať desaťkrát väčší kus vesmíru ako dosiaľ: približne milión hviezd, centrálna časť Mliečnej dráhy a asi stovka ďalších galaxií.

Údaje a počítačové programy majú byť k dispozícii aj amatérom, ktorí sa na výskume môžu podieľať.

Milner je zakladateľom úspešnej internetovej firmy Mail.ru Group, o vesmír sa však zaujíma od detstva. Rodičia mu totiž vybrali meno na počesť prvého kozmonauta Jurija Gagarina, ktorý letel do vesmíru v roku 1961, keď sa budúci miliardár narodil. Sám Milner vraj od svojho projektu veľa neočakáva, napriek tomu však verí, že svojím príkladom strhne ďalších investorov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Stephen Hawking #Jurij Milner #Breakthrough Initiatives