Rusko predĺži prevádzku ISS

Ruská vláda schválila predĺženie prevádzky ruskej časti Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) do roku 2024. Na kozmodróme Bajkonur to povedal šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Igor Komarov, keď informoval o spojení kozmickej lode Sojuz TMA-17M s ISS.

27.07.2015 15:00
20-iss Foto:
Orbitálny komplex mal podľa pôvodných plánov slúžiť len do roku 2016.
debata (1)

Komarov podľa agentúry TASS v Bajkonure označil rozhodnutie kabinetu premiéra Dmitrija Medvedeva predĺžiť využívanie ruskej časti ISS za dobrý príklad toho, že vesmír je oblasť, v ktorej sa národné a politické záujmy musia podriadiť univerzálnym hodnotám.

Pozitívne na túto informáciu už zareagoval aj predstaviteľ Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) William Gerstenmaier, ktorý má v americkej vesmírnej agentúre na starosti výskum a operácie ľudských posádok vo vesmíre: „To, že využitie ISS predĺžili aj ruská a kanadská vláda, znamená, že budeme ďalej postupovať spoločne." Spojené štáty rozhodli o predĺžení životnosti svojej sekcie ISS do roku 2024 už vlani.

Orbitálny komplex, ktorého stavba stála viac ako 100 miliárd dolárov (takmer 92 miliárd eur), mal podľa pôvodných plánov slúžiť do roku 2016. V roku 2010 však bolo prvý raz rozhodnuté o predĺžení jeho životnosti o štyri roky.

Do projektu stanice je zapojených päť vesmírnych agentúr – okrem NASA a Roskosmosu ešte japonská JAXA, kanadská CSA a európska ESA. Samostatné zmluvy na konkrétne aktivity majú aj agentúry z Brazílie a Talianska.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #Sojuz