Na obežnej dráhe sú ďalšie dva satelity Galileo

Európsky navigačný systém Galileo rozšíril sieť satelitov na obežnej dráhe na desať. Dve nové družice úspešne vyniesla do vesmíru ruská raketa Sojuz, ktorá bola vypustená z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane.

16.09.2015 09:44
Družica, vesmír, galileo, Foto:
Ilustrácia jedného zo satelitov navigačného systému Galileo.
debata (2)

Informovala o tom francúzska spoločnosť Arianespace, ktorá má lety na starosti. Systém Galileo, ktorého administratívne sídlo je v Prahe, by mal podľa Bruselu začať fungovať od konca roka 2016.

„Zvyšovaním počtu satelitov na obežnej dráhe a výstavbou nových pozemných staníc po celom svete dosiahne Galileo čoskoro celosvetové pokrytie. Deň, keď Galileo dosiahne svoju plnú kapacitu, sa blíži. Bude to veľký deň pre Európu,“ povedal riaditeľ Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Jan Wörner. Presný termín spustenia systému neuviedol.

Európska komisia tvrdí, že systém, ktorý sa má stať výkonnejšou, a pritom kompatibilnou obdobou amerického systému GPS, bude mať v budúcom roku 16 družíc. To umožní poskytovať užívateľom služby už koncom roka 2016. Galileo mal pôvodne fungovať už v roku 2010. Najnovšie vyjadrenia hovorili o roku 2015. Teraz je to rok 2016. Budovanie systému údajne spomalili rôzne problémy. Plne funkčný by mal byť systém s celkovo 30 aktívnymi a záložnými satelitmi v roku 2020.

„Táto sieť bude nakoniec ponúkať oveľa väčšiu presnosť a spoľahlivosť, ako poskytujú iné satelitné navigačné systémy,“ sľúbil vo vyhlásení šéf francúzskej vesmírnej agentúry CNES Yves Le Gall. Riaditeľ programu Galileo v ESA Didier Faivre spresnil, že vybudovanie systému bude stáť úniu zhruba sedem miliárd eur.

Praha sa v septembri 2012 stala centrom satelitnej navigácie v Európe. Otvorením centra pre program Galileo (GSA) sa zavŕšilo šesťročné úsilie Česka o presun administratívneho centra navigačného systému z Bruselu do Prahy. Terajšou hlavnou úlohou centrály GSA so sídlom v pražskej časti Holešovice je koordinácia vzniku programu Galileo.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Galileo