Môže byť na Marse život?

Vedci potvrdili, že tmavé pruhy na svahoch Marsu vytvorila tekutá voda. Vynára sa tak otázka, či by mohol na Marse stále existovať aspoň jednoduchý mikrobiálny život. Zo skúsenosti na Zemi totiž vieme, že všade tam, kde je voda, je aj život. A to aj v extrémne neprajných podmienkach v úplnej tme, bez prístupu kyslíka, pri vysokých či veľmi nízkych teplotách.

30.09.2015 14:51
Mars, voda Foto:
Analýza snímok, ktoré urobila sonda Mars Reconnaissance Orbiter, ukázala, že tmavé pásy široké okolo päť metrov vytvorila na svahoch marťanských kráterov tečúca voda. Na povrch sa dostáva v letných mesiacoch a počas chladnejších opäť mizne. Prvýkrát boli spozorované už v roku 2011.
debata (1)

Na Marse je oveľa chladnejšie ako na Zemi. Počas zimných mesiacov tam môže teplota klesnúť aj na mínus 150 stupňov Celzia. Počas leta je však na Marse relatívne príjemných mínus 15 stupňov, čo už umožňuje, aby sa voda zmiešaná s rôznymi soľami udržala v tekutom skupenstve. Potvrdenie existencie povrchovej i keď extrémne slanej vody urobil z Marsu popredného kandidáta na nájdenie mimozemského života a americká vesmírna agentúra NASA už pripravuje misie, ktoré budú po živých organizmoch pátrať. Dokonca sa opäť začína serióznejšie hovoriť o vyslaní astronautov na červenú planétu, lebo dostupnosť vody by im misiu výrazne uľahčila.

Vedci však zároveň stoja pred veľkou výzvou, ako zabezpečiť, aby nedošlo ku kontaminácii Marsu baktériami alebo vírusmi zo Zeme.

„Nájdenie vody by mohlo znížiť náklady a zvýšiť pravdepodobnosť úspechu pilotovanej misie na Mars,“ uviedla Mary-Beth Willhelmová z NASA, spoluautorka štúdie publikovanej v žurnále Nature Geoscience.

Vedci už dlho špekulovali, či by sa aspoň občas mohla na povrchu Marsu objaviť tekutá voda. Problémom okrem nízkej teploty je však nízky atmosférický tlak, ktorý spôsobuje, že tekutá voda by sa rýchlo vyparila. No pozorovania za posledných 15 rokov nakoniec predsa len potvrdili, že asi päť metrov široké pásy na svahoch skutočne vznikli pôsobením tekutej vody. Záhadou ostávalo jej chemické zloženie. Sonda Mars Reconnssiace Orbiter je však vybavená prístrojom Crism, ktorý dokáže určiť chemické zloženie povrchových materiálov.

„O týchto tmavých pásoch už vieme dlho, doteraz však chýbal hlavný dôkaz, a to je ich chemické zloženie,“ povedal Luju Ojha z Technologického inštitútu v Georgii. Nakoniec však Crism odhalil, že sú tvorené soľou, a to najmä perchlorátom horčíka a chlórom. Vďaka nim ostáva voda tekutá aj pri oveľa nižších teplotách, ako je nula stupňov. Jednou z možností je, že tieto soli sťahujú vodu z atmosféry. Zatiaľ však nie je jasné, že je jej v marťanskej atmosfére dosť na vytvorenie týchto prúdov. Ďalšia možnosť je, že voda sa dostáva na povrch z rezervoárov hlbšie pod povrchom. V tomto prípade však zase nesedí, že pramene sa objavujú pri vrcholoch, a nie v spodnej časti svahov. Vedci sa preto zatiaľ zhodli len v tom, že ide o kombináciu rôznych zdrojov vody.

Nič to však nemení na fakte, že v tejto slanej brečkovitej vode by mohli stále žiť primitívne mikroorganizmy, ktoré tieto soli využívajú ako zdroj energie. „Vieme zo štúdie extrémofilných organizmov na Zemi, že životu sa môže dariť aj vo veľmi suchom alebo veľmi slanom prostredí. Takéto prostredie nie je vhodné na vznik zložitejších organizmov, no nikto ani neočakáva, že by na červenej planéte mohli žiť nejakí Marťania,“ uviedol pre BBC Joe Michalski z Prírodovedného múze v Londýne, ktorý sa zaoberá výskumom Marsu. „Na Zemi všade, kde nájdeme vodu, nájdeme aj život. Preto je potvrdenie existencie tekutej vody na Marse také zaujímavé.“

Preto už vesmírne agentúry začali premýšľať nad tým, akými prístrojmi vybaviť budúce vozidlo pre pripravovanú misiu Mars 2020, ktorá má na červenej planéte pristáť v roku 2021.

Existuje však dohoda o ochrane planét, podľa ktorej by ľudia nemali posielať svoje stroje alebo astronautov tam, kde je tekutá voda. Nikto totiž nevie zaručiť stopercentnú sterilizáciu vesmírnych lodí a strojov a tak zatiaľ vyhrávajú obavy z kontaminácie Marsu pozemskými mikroorganizmami. Nie je však vylúčené, že nad týmito pravidlami nakoniec aj tak vyhrá ľudská zvedavosť a túžba po poznaní.

Nové marťanské vozidlo bude vyrábať kyslík

Najbližšia misia na Mars bude postavená na robotickom vozidle, ktoré bude vybavené prístrojom na výrobu kyslíka. Na Mars by sa malo dostať v roku 2021 a otvoriť tak cestu pre pristátie prvej ľudskej posádky. Celkovo bude mať vozidlo Mars 2020 sedem vedeckých prístrojov. Samozrejme, najviac púta pozornosť stroj na výrobu kyslíka z oxidu uhličitého, ktorého je v riedkej marťanskej atmosfére dostatok. Podľa vyhlásenia Technologického inštitútu v Massachusetts (MIT) má takto vyrábaný kyslík v budúcnosti slúžiť astronautom na dýchanie a aj ako palivo pre vesmírnu loď na spiatočnú cestu.

Vozidlo bude okrem toho vybavené dvomi kamerami a meteorologickou stanicou. „Toto je pre nás naozaj vzrušujúci deň,“ povedal ešte v auguste bývalý astronaut a šéf vesmírnej agentúry NASA John Grunsfeld, keď vo Washingtone novú misiu predstavoval. Uviedol, že takmer jednotonové vozidlo za dve miliardy dolárov bude postavené na osvedčenom koncepte súčasného vozidla Curiosity, ktoré na Marse pristálo v roku 2012.

Stroj s pracovným názvom Mars 2020 bude mať viac úložného priestoru na vzorky skál a pôdy. NASA dúfa, že sa ich podarí niekedy v budúcnosti dopraviť späť na Zem. K tomu má pomôcť aj spomínaný prístroj na výrobu kyslíka, pretože prepravovať palivo zo Zeme je neefektívne a drahé. NASA pritom už má jednu vesmírnu sondu, ktorá dokáže vyrábať kyslík z oxidu uhličitého. Nový prístroj „MOXIE“ si to však prvýkrát vyskúša v atmosfére Marsu. „Toto zariadenie je viac určené na prieskum ako na výskum,“ povedal profesor Tom Pike z Imperial College v Londýne, ktorý sa na vývoji prístroja podieľa. „Nie je veľa miest, kam by sa ľudia mohli vybrať po návšteve Mesiaca. No a týmto miestom je Mars,“ dodal.

Vozidlo bude vybavené aj radarom na výskum marťanskej geológie, dvomi robotickými ramenami na analýzu chemického zloženia a štruktúry pôdy a skál a dvomi kamerami. Tie budú navrhnuté tak, aby v patričnej konfigurácii vedeli robiť trojrozmerné videá.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #vesmír #mars #NASA