Čo je to? Možno mimozemšťania

Keplerov vesmírny teleskop našiel hviezdu, pri ktorej sa nachádzajú podivné štruktúry, ktoré astronómovia nevedia nijako vysvetliť. Preto sa začali seriózne zaoberať otázkou, čo nejde o megastavbu vybudovanú vyspelou mimozemskou civilizáciou.

16.10.2015 15:00
súhvezdia Labuť, Lýra Foto:
Súhvezdia Labuť a Lýra, medzi ktorými sa nachádza záhadná hviezda KIC 8462852.
debata (9)

„Fascinuje ma, ako to šialene vyzerá,“ povedal astronóm Jason Wright z Penn State University pre The Atlantic. „Mimozemšťania by mali byť tou poslednou hypotézou, ktorá pripadá do úvahy, no toto vyzerá ako niečo, čo niekto vybudoval,“ dodal Wright, ktorý pripravuje štúdiu o bizarnom hviezdnom systéme.

Hviezda s označením KIC 8462852 sa nachádza kúsok nad Mliečnou cestou, medzi súhvezdiami Labuť a Lýra. Prvýkrát zaujala astronómov ešte v roku 2009, keď ju kepler označil za kandidáta, pri ktorom by mohli byť obývateľné planéty. Problém však je, že táto štruktúra prekrýva hviezdu KIC 8462852 úplne inak ako všetky dosiaľ známe exoplanéty. Druhýkrát hviezda zaujala astronómov v roku 2011, keď ju tzv. lovci planét označili za zaujímavú a bizarnú, lebo bola obkolesená štruktúrami v tesnej formácii. „Nikdy predtým sme nič také nevideli. Bolo to naozaj čudné. Najprv sme mysleli, že máme chybné údaje alebo došlo k pohybu zariadení na Keplerovom teleskope. To sa však nepotvrdilo,“ uviedol Tabetha Boyajian z Yalovej univerzity.

Materiál ako hviezdy KIC 8462852 by mohol byť prach, z ktorého sa v okolí mladých hviezd tvoria planéty. KIC 8462852 však nie je mladá hviezda a tento prach by už dávno sformoval planéty alebo bol pohltený samotnou hviezdou.

Boyajian, ktorý vedie projekt lovcov planét, nedávno zverejnil štúdiu, v ktorej opísal všetky možné vysvetlenia tohto podivného nálezu. Žiadne z nich však nedalo odpoveď na všetky otázky, okrem jedného: Že ide o skupinu komét, ktoré ku KIC 8462852 pritiahla iná hviezda. No aj toto vysvetlenie je krajne nepravdepodobné. Vtedy do rozlúštenia tejto záhady vstúpil Wright a Andrew Siemion z projektu SETI, ktorý sa zameriava na pátranie po mimozemských civilizáciách. Podľa nich ako civilizácie technologicky napredujú, vytvárajú nové a lepšie spôsoby získavania energie, až nakoniec nájdu efektívny spôsob, ako získavať energiu priamo z hviezdy. Ak sú špekulácie o vesmírnej megastavbe správne, mohlo by to byť napríklad množstvo solárnych panelov umiestnených vo vesmíre.

Astronómovia teraz chcú k hviezde otočiť výkonné rádioteleskopy, ktoré by hľadali signály vytvorené technologicky vyspelou civilizáciou. Prvé pozorovania by sa mali uskutočniť už v januári. „Ak by všetko išlo skutočne dobre, tak prvé teleskopy by sme na KIC 8462852 mohli otočiť ešte skôr,“ povedal Wright.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Keplerov vesmírny teleskop #súhvezdia Labuď a Lýra