Sonda Cassini preletí parami nad mesiacom Saturna

Americká sonda Cassini vo vzdialenosti asi 50 kilometrov od povrchu preletí nad južným pólom saturnského mesiaca Enceladus. Najväčšie priblíženie nastane v stredu popoludní o 16:22 hod. Sonda v tom čase poletí rýchlosťou približne 30 580 kilometrov za hodinu.

28.10.2015 08:23
Saturn Foto: ,
Severný pól mesiaca Enceladus.
debata

Sonda preletí parou a zmrznutými čiastočkami vody, ktorá do priestoru uniká výstrekmi v oblasti južného pólu z oceánu pod povrchom. Plánovaný prelet v oblaku pár a ľadu má byť doteraz najhlbší a zároveň najriskantnejší. Vedci si od manévru sľubujú nové poznatky o mesiaci a jeho ľadovom povrchu.

Sonda Cassini sa na svoju púť vydala v roku 1997 a v roku 2004 vstúpila na obežnú dráhu okolo Saturnu. Odvtedy podnikla dvadsať preletov, ten s najväčším priblížením vykonala v roku 2008, vtedy ju od povrchu delilo 25 kilometrov.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v stredu čaká ešte ďalšia významná udalosť. Americkí astronauti Scott Kelly a Kjell Lindgren vykonajú prvú z dvoch plánovaných pracovných zmien mimo Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ktoré majú trvať šesť a pol hodiny. Ich druhý výstup do otvoreného vesmíru je naplánovaný na 6. novembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #saturn #sonda Cassini #Enceladus