Na Plute sa možno nachádzajú vulkány

Sonde New Horizons sa popri prelete okolo Pluta podarilo urobiť snímky, na ktorých sú podľa všetkého dve ľadové sopky. Vysoké sú zhruba tri kilometre a v priemere majú desiatky kilometrov.

12.11.2015 10:00
Pluto, planéta Foto:
Na vrchole dvoch potenciálnych sopiek sa nachádza priehlbina.
debata

Na ich vrchole je priehlbina, respektíve kráter. Na rozdiel od pozemských vulkánov, ktoré vyvrhujú lávu, tie na Plute zrejme tlačia na povrch ľadovú zmes vody, dusíka, amoniaku alebo metánu.

Zatiaľ však ešte nebolo so stopercentnou istotou potvrdené, že ide o sopky. Navrhli to však vedci na konferencii Americkej astronomickej spoločnosti pre planetárne vedy, kde sa diskutovalo o 50 rôznych výskumoch, ktoré stoja na dátach získaných počas preletu sondy okolo Pluta. Vedcom by určite pomohli informácie o zložení povrchu v okolí potenciálnych vulkánov.

Možno sa astronómovia týchto dát dočkajú, lebo sonda New Horizons ešte neposlala na Zem ani zďaleka všetky údaje, ktoré nazbierala. Zatiaľ ich pre ohromnú vzdialenosť medzi Plutom a Zemou k vedcom doputovala sotva pätina.

Ak by sa kryovulkanizmus na Plute potvrdil, bol by to veľmi zaujímavý objav. O tomto fenoméne sa už hovorilo v súvislosti s inými vzdialenými planétami a ich mesiacmi, no nepodarilo sa detekovať žiadne stopercentne presvedčivé dôkazy.

Obe sopky sa nachádzajú južne od rovníka Pluta. Dostali neformálne názvy Wright Mons a Piccard Mons.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pluto