Luxembursko láka vesmírnych baníkov

Luxembursko chce prilákať investorov ochotných pustiť sa do dobývania prírodných zdrojov vo vesmíre a vytvára pre nich priaznivé právne a iné podmienky. Podľa agentúry AFP to oznámil minister hospodárstva Etienne Schneider.

05.02.2016 15:00
debata (1)

Luxembursko je tak prvou európskou krajinou, ktorá sa vydala touto cestou. Schneider zámer oznámil dva mesiace po tom, čo americký prezident Barack Obama podpísal zákon, ktorý umožňuje komerčné využitie zdrojov nachádzajúcich sa na Mesiaci, planétkach a asteroidoch.

Uvedený „vesmírny zákon“ stanovuje, že všetok materiál nájdený Američanom alebo americkou spoločnosťou na vesmírnych telesách alebo na Mesiaci patrí týmto nálezcom.

„Luxembursko chce tiež zabezpečiť regulačný a právny rámec pre prípravu podnikania vo vesmíre, najmä na asteroidoch,“ povedal poradca luxemburskej vlády Jean-Jacques Dordain, ktorý bol v rokoch 2003 až 2015 generálnym riaditeľom Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

Podľa Schneidera súkromným spoločnostiam, ktoré sa usídlia v Luxembursku, aby tam začali v tejto oblasti podnikať, budú zaistené ich práva na zdroje, ktoré vyťažia na planétkach, napríklad vzácne nerasty. Okrem toho Luxembursko plánuje samo investovať do niektorých výskumných a vývojových projektov. Zvažuje tiež priamu kapitálovú účasť v spoločnostiach, ktoré sa zapoja do prípravy ťažby prírodných zdrojov vo vesmíre. Rozpočet na tento účel ešte nebol stanovený.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #podnikanie #Luxembursko