Zem bezpečne minul asteroid s neistou trajektóriou

Zem s odstupom viac ako desaťnásobku vzdialenosti medzi ňou a Mesiacom bezpečne minul asteroid 2013 TX68, ktorý je povestný svojou neistou trajektóriou. Informovalo o tom Centrum pre planétky pri Medzinárodnej astronomickej únii (IAU). Vedci do poslednej chvíle nepoznali presný čas najväčšieho priblíženia a tiež nevedeli, do akej blízkosti k Zemi sa asteroid nakoniec dostane. Nebolo totiž vylúčené, že preletí nižšie, než satelity na geostacionárnej dráhe.

08.03.2016 13:43
debata

Planétka, ktorá si kvôli svojej neistej dráhe vyslúžila prezývku nevypočítateľný asteroid, okolo Zeme preletela už v pondelok o 14:42 SEČ. Bolo to o desať hodín skôr, než sa vedci podľa posledných prepočtov domnievali. Ešte pred niekoľkými dňami sa pritom počítalo s víkendovým preletom.

Isté zatiaľ je, že v čase najväčšieho priblíženia delili asteroid od Zeme štyri milióny kilometrov. Aktuálne výpočty pritom odhadovali, že to bude ešte o 800-tisíc kilometrov ďalej, vylúčené však nebolo ani tesnejšie priblíženie rádovo niekoľko desiatok tisíc kilometrov.

Aj napriek neistote dráhy vedci opakovane ubezpečovali, že zrážka so Zemou nehrozí. Isté malé riziko v pomere jedna ku 250 miliónom však podľa februárových predpovedí existuje pre 28. septembra 2017, keď sa 2013 TX68 k planéte opäť priblíži. Očakáva sa však, že s budúcim spresňovaním dráhy sa pravdepodobnosť kolízie ešte viac zníži.

Asteroid je zhruba dvakrát tak veľký ako ten, ktorý v roku 2013 explodoval nad Čeľabinskom. Vtedy sa asteroid pri vstupe do atmosféry nad južným Uralom rozpadol. Výsledná tlaková vlna poškodila asi 7-tisíc budov, zranenia utrpelo približne 1 500 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #asteroid