Do desiatich rokov by mohli ľudia žiť na Mesiaci

Do desiatich rokov by mohla byť vybudovaná na Mesiaci základňa, na ktorej budú môcť žiť ľudia. S takým odhadom prišla skupina technologických miliardárov a vedcov z amerického Národnej agentúry pre letectvo a vesmír (NASA).

31.03.2016 10:50
Mesiac
Ilustračné foto.
debata (12)

Náklady na vybudovanie malej základne pre niekoľko osôb na Mesiaci skupina odhadla na 6,5 miliardy dolárov. To predstavuje necelé promile rozpočtových výdavkov americkej federálnej vlády a zlomok sumy, na ktorú vyšiel projekt letov na Mesiac.

Vedci vybrali najvhodnejšiu oblasť pre základňu na jedinej prirodzenej družici Zeme podľa toho, kde je najväčší slnečný svit. Vyšlo im miesto v blízkosti krátera Peary na severnom póle, ktoré je osvetlené po celý mesačný deň. Projekt predpokladá vybudovanie základne až pre desať ľudí. Tí budú získavať energiu zo solárnych panelov a budú môcť využívať miestne bohaté nerastné zdroje aj zásoby vody v podobe ľadu, ktorý tam zostal po dopade komét.

Projekt podporuje napríklad firma SpaceX podnikateľa a vizionára Elona Muska. Tá už dopravila zásoby na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) a vlani v decembri jej raketa Falcon 9 vyniesla na obežnú dráhu okolo Zeme jedenásť satelitov. Medzi ďalších účastníkov skupiny patrí investor Steve Jurvetson, ktorý investuje do súkromného dobývania vesmíru a výroby satelitov Planet Labs.

Šéf Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Jan Wörner v januári povedal, že Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) by po jej vyradení z prevádzky mohla najlepšie nahradiť „dedina“ na Mesiaci. Takýto projekt by podľa Wörnera mohol byť uskutočnený do roku 2030. Lunárnu dedinu by podľa neho z mesačného prachu postavili roboty a 3D tlačiarne.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #NASA #letectvo