Laser nás má ochrániť pred zlomyseľnými mimozemšťanmi

Stephen Hawking a ďalší prominentní vedci nedávno varovali, že mimozemšťania nemusia mať s našou civilizáciou práve najlepšie úmysly.

04.04.2016 12:00
laser, teleskop, VLT Foto:
Na Veľmi veľkom teleskope (VLT) v Chile je nainštalovaný laser s výkonom 22 wattov. Podobné lasery by sa dali použiť na zamaskovanie tranzitov Zeme.
debata (15)

Teraz dvaja astronómovia z Kolumbijskej univerzity v New Yorku navrhli spôsob, ako by bolo možné Zem skryť pred ich zrakom. Údajne by na to stačil vysokovýkonný laser. Vychádzajú pritom z predpokladu, že mimozemšťania pri pátraní po obývateľných planétach používajú rovnaké metódy ako my.

Vesmírny teleskop Kepler dosiaľ našiel už viac ako tisíc exoplanét. Desiatky z nich sú podobne veľké ako Zem a niektoré z nich sú v takej vzdialenosti od svojej hviezdy, že by na nich mohla byť voda v tekutom skupenstve, čo je základný predpoklad vzniku života. Pri hľadaní vzdialených planét využíva skutočnosť, že keď prechádzajú popred ich hviezdu, tak ju trošku zatienia. Na základe tejto jemnej odchýlky je možné určiť, aká je planéta veľká a či sa nachádza v tzv. obývateľnej zóne, ktorá zaručuje priaznivé podmienky na udržanie vody v kvapalnom stave.

Hawking a ďalší sa obávajú, že mimozemšťania by chceli využiť naše suroviny a ich prípadná návšteva by sa pre nás neskončila dobre. Podobne ako pre pôvodných obyvateľov Ameriky nedopadol dobre príchod kolonizátorov z Európy.

Profesor David Kipping a jeho študent Alex Teachey preto navrhli systém, ktorý by zamaskoval efekt prechodu Zeme popred Slnko. Mal by na to slúžiť laser namierený na hviezdu, pri ktorej by mohli žiť mimozemšťania. Laser by sa zapol vo chvíli, keď Zem takmer nebadateľne zakryje Slnko a spôsobí drobný pokles žiarenia spozorovateľného mimozemšťanmi. Laser by vlastne kompenzoval túto jemnú odchýlku, uviedli vedci v žurnále Monthly Notices Kráľovskej astronomickej spoločnosti.

Podľa autorov štúdie by stačilo raz za rok približne na desať hodín zapnúť laser s výkonom 30 MW. To by stačilo na zamaskovanie prechodu Zeme popred Slnko. Teda aspoň vo viditeľnom svetle. Chromatický ochranný plášť účinný vo všetkých vlnových dĺžkach by si vyžiadal skonštruovať rozsiahlu kolekciu laserov s celkovým výkonom 250 MW.

„Alternatívou by mohol byť ochranný plášť, ktorý by zakryl atmosférické stopy spájané s biologickou aktivitou, ako je napríklad kyslík. To by sa dalo dosiahnuť laserom s výkonom len 160 kW. Potom by sa mimozemšťanom Zem javila ako planéta bez života,“ povedal Teachey.

Vedci zároveň podotýkajú, že takéto lasery by sa dali využiť aj ako komunikačné kanály so vzdialenými civilizáciami. „Stále prebieha diskusia o tom, či by sme mali dať o sebe vedieť, alebo by sme sa mali pred mimozemšťanmi ukryť. Naša práca dáva ľudstvu na výber. Teda aspoň čo sa týka efektu tranzitu Zeme popred Slnko. Teraz sa treba zamyslieť, čo urobíme,“ uviedol Kipping.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #laser #mimozemšťania