Kepler sa prebral z klinickej smrti

Prominentný lovec exoplanét opäť raz ušiel hrobárovi z lopaty. Keplerov vesmírny teleskop mal prejsť úpravami pred začiatkom nových pozorovaní, no operátori zistili, že funguje len v núdzovom režime, čo by po istom čase znamenalo koniec jeho prevádzky.

13.04.2016 12:00
Keplerov vesmírny teleskop Foto:
Keplerov vesmírny teleskop je od Zeme vzdialený 120 miliónov kilometrov a tak nie je na jeho opravu možné využiť služby astronautov.
debata

Problém sa však podarilo pomerne rýchlo odstrániť. Kepler natočil antény smerom na Zem a jeho stav sa podarilo stabilizovať, aj keď jeho fungovanie je stále obmedzené tak, aby spotreboval čo najmenej paliva.

„Pre Kepler a jeho tím to bol dlhý víkend, vesmírne zariadenie je však opäť v poriadku,“ uviedla americká vesmírna agentúra NASA na Twitteri. V podobnej situácii sa teleskop ocitol aj v roku 2013, no i vtedy sa ho odborníkom podarilo opraviť. Aj vďaka tomu si Kepler dosiaľ stihol pripísať objavenie približne dvetisíc exoplanét, teda planét mimo našej slnečnej sústavy. Niektoré z nich sú podobné Zemi a očakáva sa, že v ich bližšom skúmaní bude ešte pokračovať Hubblov vesmírny teleskop, a najmä budúci teleskop Jamesa Webba, ktoré budú na vzdialených planétach hľadať stopy po prítomnosti mimozemského života.

To, že sa teleskop opäť prepol do núdzového režimu, zistili odborníci na konci minulého týždňa pri plánovanom pokuse o spojenie s aparátom. Zistenie príčiny a nápravu problému komplikoval fakt, že zariadenie je od Zeme vzdialené vyše 120 miliónov kilometrov. To znamená, že sa k nemu nemôžu dostať astronauti, aby ho opravili, a zároveň aj to, že odoslaný signál cestuje ku Kepleru a späť trinásť minút. To celú opravu značne predlžuje a komplikuje.

Naposledy sa vedci spojili s Keplerom 4. apríla, vtedy bol stav prístrojov v poriadku a zariadenie pracovalo podľa očakávaní. Posledná misia bola ukončená ešte 23. marca a teraz sa má Kepler v rámci programu Campaign 9 natočiť smerom do centra našej galaxie.

Kepler bol vyslaný do kozmu v roku 2009, aby pátral po možných obývateľných planétach mimo našej sústavy. Pôvodne bola misia plánovaná na 3,5 roka, nakoniec bola predĺžená najmenej do tohto roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #exoplanéty #Keplerov vesmírny teleskop