Čína chystá do roku 2020 pristátie na Marse

Čína plánuje do roku 2020 pristáť s robotickým vozidielkom na planéte Mars. Informovali o tom vedúci čínskeho vesmírneho programu s tým, že misiu už schválila vláda v Pekingu.

25.04.2016 14:00
Mars Foto:
Ilustračné foto.
debata

Čínske úrady už v januári uviedli, že čínska misia mieriaca k Marsu sa pokúsi napodobniť úspech americkej sondy Viking 1, ktorá pred 40 rokmi ako vôbec prvá úspešne pristála na červenej planéte.

„Chceli by sme počas jednej misie umiestniť náš aparát na obežnú dráhu okolo Marsu, pristáť s ním a skúmať povrch planéty. Je to dosť veľká výzva,“ uviedol šéf čínskeho národného vesmírneho úradu Sü Ta-ča.

Úspešné sondy k Marsu vyslali doteraz len Rusko (Sovietsky zväz), Spojené štáty, Európska vesmírna agentúra (ESA) a India. Väčšina z prístrojov ale planétu iba obiehala.

Čínsky vesmírny program sa v súčasnosti veľmi rýchlo rozvíja a Peking podľa médií súperí so Spojenými štátmi, komu sa ako prvému podarí dopraviť na Mars svojich astronautov. Americká Národná agentúra pre letectvo a vesmír (NASA) vyhlasuje, že by sa im to mohlo podariť medzi rokmi 2030 a 2040.

Čína sa po niekdajšom Sovietskom zväze a po Spojených štátoch v roku 2003 stala len treťou krajinou, ktorá dokázala vlastnými silami vyniesť na obežnú dráhu okolo Zeme človeka. V roku 2008 prvý čínsky kozmonaut vystúpil do voľného priestoru a v roku 2013 pristála nepilotovaná čínska vedecká sonda na Mesiaci. Ešte vo štvrtok minulého týždňa Čína oznámila, že plánuje okolo roku 2018 vypustiť na obežnú dráhu okolo Zeme svoju prvú stálu vesmírnu stanicu a okolo roku 2022 mať trvale obývanú orbitálnu stanicu. Tá by bola priamym „konkurentom“ Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Sonda #mars