Druhú etapu misie ExoMars posunuli na rok 2020

Druhú etapu spoločného európsko-ruského projektu ExoMars, zameraného na prieskum Marsu a hľadanie prípadných stôp života na jeho povrchu, odložili o dva roky. Oznámila to ruská vesmírna agentúra Roskosmos, ktorá projekt realizuje v spolupráci s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA). Miesto roku 2018 posunuli začatie druhej etapy na rok 2020.

02.05.2016 16:17
debata

Prvá etapa sa začala tento rok v polovici marca, keď z kozmodrómu Bajkonur odštartovala raketa Proton s nákladom výskumných aparátov spoločnej euro-ruskej misie. K Marsu potom zamieril orbitálny aparát TGO (Trace Gas Orbiter) a zostupný modul Schiaparelli. Ich púť slnečnou sústavou má trvať sedem mesiacov.

V prvej etape bude TGO z obežnej dráhy v atmosfére pátrať po stopách metánu, ktorý môže byť signálom existencie života. Bude tiež zisťovať prípadnú prítomnosť vodíka v povrchu planéty a bude sledovať radiačnú situáciu na obežnej dráhe.

Odklad druhej etapy je podľa Roskosmosu výsledkom dohody medzi ruskými a európskymi expertmi, ktorí reagovali na zdržanie vývojových prác v európskych i ruských ústavoch. Po roku 2018 sa budúce „štartovacie okno“ naskytne v júli 2020.

Hlavnou súčasťou druhej etapy misie ExoMars bude robotické vozidlo, ktoré má byť vyslané k Marsu z Bajkonuru. Aparát, na ktorého vývoji sa z 80 percent podieľajú ruskí experti, má s pomocou dvojmetrového vrtného modulu pátrať v podloží po stopách života a analyzovať povrch Marsu.

Riaditeľ Slovenskej kozmickej kancelárie Jan Kolář vlani v novembri oznámil, že na povrchu Marsu by mal vykonávať meranie vývoja a detekciu elektromagnetických vĺn český prístroj z Ústavu fyziky atmosféry Akadémie vied ČR.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #ExoMars TGO