Indická raketa vyniesla do vesmíru rekordných 20 satelitov

Indická raketa úspešne vyniesla do vesmíru 20 satelitov, čo je najväčší počet na jednu misiu v dejinách vesmírneho programu tejto ázijskej krajiny.

22.06.2016 12:34
debata (8)

Družice patrili okrem iného Spojeným štátom, Kanade, Nemecku a Indonézii, informoval spravodajský server BBC News.

Indická nosná raketa odštartovala z kozmodrómu Šríharikota na rovnomennom ostrove na juhu krajiny. Aparáty mali hmotnosť od 1,5 kilogramu až po viac ako 700 kilogramov. Je medzi nimi indický kartografický satelit, ako aj satelity patriace indickým univerzitám. Trinásť satelitov je amerických, vrátane jedného, ktorý vlastní firma Google. Podľa pozorovateľov je toto vypustenie známkou toho, že sa India začína radiť k hlavným hráčom na kozmickom trhu.

Rekord v počte satelitov dopravených do vesmíru počas jednej misie drží Rusko, ktoré v roku 2014 vyslalo naraz 37 družíc, uviedol server BBS News. Vynesenie viac satelitov v jednej misii znižuje náklady. To je výhodné pre Indiu, ktorá sa ako efektívny, ale pritom lacný dopravca, snaží získať väčší podiel na lukratívnom trhu vynášania komerčných satelitov na obežnú dráhu.

India sa zaradila medzi kozmické veľmoci už v roku 1981, keď ako siedmy štát na svete vypustila vlastnú nosnú raketu s družicou na palube. V posledných rokoch zaznamenal indický vesmírny program rad úspechov, vrátane vyslania nepilotovanej sondy k Mesiacu a Marsu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #India #satelit #družica