Dobyvatelia Marsu budú môcť siať a žať vlastné plodiny

Budúci dobyvatelia Marsu si budú môcť pochutnávať na reďkvičkách, hrášku, pšenici a paradajkách, vypestovaných priamo na červenej planéte. Podľa univerzity vo Wageningene na juhu Holandska štyri druhy zeleniny a obilia, ktoré vypestoval miestny výskumník na pôde podobnej povrchu červenej planéty, sú vhodné na ľudskú konzumáciu.

27.06.2016 12:00
mars, kolónia Foto:
Takto by mala vyzerať prvá ľudská kolónia na Marse.
debata (6)

Podľa výsledkov výskumu robeného na napodobenine marťanskej pôdy dané plodiny neobsahujú ťažké kovy v nebezpečnom množstve, ubezpečila spoločnosť Mars One, ktorá stojí za projektom osídlenia Marsu a bola partnerom výskumného tímu.

„Tieto pozoruhodné výsledky sú veľmi sľubné. Môžeme skutočne jesť tieto reďkovky, hrášok, múku a paradajky. Som naozaj zvedavý, ako budú chutiť,“ vyhlásil výskumník Wieger Wamelink.

Pri prvých pokusoch, podniknutých pred tromi rokmi, dokázal výskumník pestovať žeruchu, reďkovky a raž na pôde podobnej vyprahnutému a skalnatému povrchu Marsu. Vzorky poskytol americkej vesmírnej agentúre NASA, ktorá obdobu marsovského a mesačného povrchu vyrába zo zmesi arizonskej púšte a havajskej sopky. Zostávala však otvorená otázka, či takto vypestovaná zelenina je na konzumáciu bezpečná. Marsovská pôda totiž podobne ako občas aj niektoré miesta na Zemi – obsahuje ťažké kovy, ktoré síce nebránia v raste rastlín, ale môžu mať zhubné následky pre ľudské zdravie, dokonca aj smrteľné.

Ukázalo sa však, že štyri z desiatich druhov plodín, aktuálne pestovaných v univerzitných skleníkoch, neobsahujú hliník, zinok, arzén či železo v nebezpečnom množstve, a teda ich konzumácia nepredstavuje zdravotné nebezpečenstvo. Koncentrácia ťažkých kovov v niektorých plodinách dokonca bola nižšia ako v prípade rastlín z pozemskej pôdy, tvrdí univerzita.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #Mars One