Veľká škvrna na Jupiteri zohrieva jeho atmosféru

Takzvaná Veľká červená škvrna, obrovská búrka, ktorá na Jupiteri trvá už niekoľko stoviek rokov, zohrieva hornú vrstvu atmosféry planéty. V štúdii publikovanej v magazíne Nature to tvrdí medzinárodný tím vedcov. Výskumníci pozorovali najväčšiu planétu slnečnej sústavy pomocou zariadenia Infrared Telescope Facility (IRTF) americkej vesmírnej agentúry NASA, pričom na nej objavili dôkazy teplôt dosahujúcich o 1 500 stupňov Celzia viac ako na iných miestach vesmírneho telesa. Ako uviedli, toto teplo môžu vytvárať búrkové zvukové vlny, ktoré sa lámu v tenkých vrstvách hornej atmosféry.

01.08.2016 14:00
debata
Aurory vytvorené vysoko-energetickými časticami... Foto: Reuters
Jupiter Aurory vytvorené vysoko-energetickými časticami sa nachádzajú na póle Jupiteru.

Vedci doteraz nedokázali vysvetliť, prečo je celá atmosféra Jupitera horúca, a to dokonca viac, ako by ju mohla zohriať slnečná energia. Kým horúčavy na póloch môžu vysvetliť enormné auróry planéty, príčina vysokých teplôt pri rovníku ostáva záhadou. „Mnoho ľudí tvrdilo, že teplo pravdepodobne pochádza zdola, no pozorovania to doteraz nikdy nepotvrdili,“ uviedol spoluautor štúdie Tom Stallard z Univerzity v Leicesteri. Merania jeho tímu však ponúkli prvé dôkazy tejto aktivity.

Teplo niekoľko stoviek kilometrov nad mrakmi búrky podľa vedcov naznačuje, že ho vytvára nepokoj pod ním. Ako vysvetlili, kľúčový v ich objave bol ión H3+, ktorý je na Zemi vzácny. No v atmosfére Jupitera nemá s čím reagovať, a tak vedcom poslúžil ako žiariaci teplomer. „Meraním jeho žiary môžete zistiť, aká je teplota. Nachádza sa naprieč celou vrchnou atmosférou plynového obra, čiže je v podstate teplotná sonda in situ,“ vysvetlil James O'Donoghue z Bostonskej univerzity. Dáta, ktoré vedci použili, pritom pochádzajú z jedného deväťhodinového pozorovania planéty v roku 2012.

Autori štúdie nevedia určiť, ako teplo vzniká, no nazdávajú sa, že ho spôsobujú hromy burácajúce v červených mrakoch najväčšej búrky v slnečnej sústave. „Máte nejaký druh akustickej udalosti, pravdepodobne hrom alebo niečo také, alebo možno iné formy zvukovej energie, a tá sa šíri priamo hore,“ uviedol Stallard. „Táto vlna pokračuje cestou hore, až kým nedosiahne región s nižšou hustotou v hornej časti atmosféry, tam sa zlomí a roznesie všetku vlnovú energiu do atmosféry, podobne ako keď sa vlny lámu na pobreží – keď je voda čoraz plytčia, nedokáže držať vlnu, a tak sa zlomí a vy vidíte veľa energie,“ opísal Stallard. Podľa O'Donoghuea sa podobný úkaz vyskytuje aj na Zemi. Nad Andami sa z búrok vytvárajú akustické vlny, ktoré sa šíria do atmosféry a zahrievajú ju.

Ďalšie informácie by vedcom mohla poskytnúť družica Juno. Ako priblížil Stallard, jeho tím plánoval pozorovania planéty, mysliac aj na túto misiu. „Juno odhalí vo veľkolepých detailoch, aké sú auróry a ako sa vytvárajú. No bude zaujímavé vidieť, čo všetko nám povie o regiónoch mimo auróry a hornej vrstve atmosféry,“ povedal Stallard.

debata chyba
Viac na túto tému: #jupiter #červená škvrna #družica Juno