Tohtoročný júl bol podľa NASA najteplejší v histórii

Tohtoročný júl bol najteplejším mesiacom v zaznamenanej histórii. Oznámil to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Podľa neho už desať mesiacov v rade padajú rekordy pre najvyššiu zaznamenanú globálnu teplotu v danom ročnom období.

19.08.2016 14:00
debata (2)

Tento rok v júli bola podľa NASA globálna teplota o 0,84 stupňa Celzia vyššia, ako bol priemer za roky 1950 až 1980. To je o 0,1 stupňa viac, než o koľko presiahla teplota dlhodobý priemer v doteraz rekordných mesiacoch, teda v júli 2015 a v júli 2011.

Podľa odborníkov stoja za teplotným rekordom predovšetkým klimatické zmeny spôsobované spaľovaním fosílnych palív. K nezvyčajne vysokej teplote však prispel aj silný vplyv javu El Niňo. Ten je prirodzeným fenoménom, ktorý raz za niekoľko rokov spôsobí ohriatie vôd v Tichom oceáne, čo ovplyvňuje počasie na celom svete.

Podľa NASA už desať mesiacov po sebe prekonalo rekord globálnej teploty v danom období. Na zvyšovanie svetovej teploty upozornil na začiatku augusta aj americký Národný úrad pre oceány a ovzdušie (NOAA). Podľa neho v súvislosti s otepľovaním ďalej klesal objem ľadového územia v Arktíde a ľadovcov na celom svete. „Celosvetová teplota rastie, oceány musia absorbovať rekordné množstvo tepla a zásoby podzemnej vody sú na historicky najnižšej úrovni. Tieto zmeny okrem iného negatívne ovplyvňujú populácie zvierat a prispievajú k šíreniu toxických morských rias," hovorí výročná správa NOAA o stave klímy na planéte za minulý rok.

„Čas zavolať lekára bol už pred rokmi. Vykazujeme mnohé príznaky choroby," opísal agentúre AP situáciu planéty šéf tímu monitorujúceho v NOAA klímu Deke Arndt. „Horúčka Zeme stúpa," doplnil ho ďalší spoluautor štúdie Gregory Johnson. Správa NOAA sa venovala 50 rôznym klimatickým aspektom, z ktorých medzi tie najviac citeľné patria rastúce teploty. Viacero štátov vrátane Ruska a Číny zaznamenalo vlani vôbec najteplejší rok v histórii. Napríklad Južná Afrika namerala vôbec najvyššiu teplotu, ktorá bola na Zemi zaznamenaná počas októbra – 48,4 stupňa Celzia.

Veľká väčšina (zhruba 93 percent) tepelnej energie, ktorú v ovzduší zachytávajú častice skleníkových plynov, putuje podľa správy priamo do oceánov, ktorých teploty sú rekordne vysoké tak pri hladine, ako aj vo väčších hĺbkach.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #teplota #NASA #júl