Rusi nepotvrdili mimozemský signál. Čo však zachytil obrí teleskop?

Pol roka analyzovali na ruskom observatóriu v kaukazskom údolí Boľšoj Zelenčuk zvláštny signál. Napokon o ňom informovali pracovníkov projektu SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence - Hľadanie mimozemskej inteligencie). Senzácia sa však nekoná. Agentúra TASS informovala, že posledné merania nepotvrdili mimozemský pôvod signálu.

02.09.2016 17:23
teleskop Foto:
Teleskop Ratan-600, ktorý zachytil "provokatívny" signál z vesmíru.
debata (32)

„Merania a analýzy signálu odhalili, že jeho pôvod je pozemský.“ Oznámila to astronómka Julia Sotnikova z Ruskej akadémie vied v novej tlačovej správe. „Môžeme s čistým svedomím vyhlásiť, že jeho zdroj nie je mimozemský a takýto signál doteraz nebol objavený.“

Ruská tlačová agentúra TASS citovala aj riaditeľa Inštitútu aplikovanej astronómie z Akadémie vied Alexandra Ipatova. Ten sa podelil o svoju skúsenosť, ako ľahko sa dajú podobné signály zameniť: „Keď som bol ešte za sovietskych čias súčasťou tímu mladých astronómov, hľadali sme signály mimozemských civilizácií. A naozaj sme jeden nezvyčajný signál objavili. Nasledujúce merania a analýzy však odhalili, že pochádza z tajného sovietskeho vojenského satelitu, ktorý nebol uvedený v žiadnom katalógu.“ Podobné vysvetlenie sa ponúka v súčasnom prípade, neexistujú však pre ne žiadne dôkazy.

Provokatívny signál

Extrémne silný signál vyšiel z hmloviny Hercules, ktorá je od Zeme vzdialená asi 95 svetelných rokov. Medzinárodný tím, ktorý signál zaznamenal a začal skúmať, ho charakterizoval ako veľmi „provokatívny“.

Signál zachytil ruský rádioteleskop Ratan-600, ktorý prevádzkuje Ruská akadémia vied v údolí Boľšoj Zelenčuk v pohorí Veľký Kaukaz. Jeho zdrojom je hviezda HD164595, ktorá je sama osebe zaujímavá. Má veľmi podobnú veľkosť ako naše Slnko, dokonca má aj takmer zhodné chemické zloženie.

Teleskop Ratan-600

Ako informuje agentúra TASS, je to najväčší rádioteleskop na svete, má priemer 600 metrov. Jednou z jeho hlavných úloh je výskum Slnka, no merania tohto teleskopu využíva aj niekoľko ďalších vedeckých programov.

Vedci, ktorí signál skúmali, dokonca špekulovali o tom, aká by mohla byť civilizácia, ktorá by mohla byť schopná taký signál vyslať. Podľa Kardašovovej škály, ktorú využíva SETI, by to bola civilizácia pokročilejšia než tá naša.

Krátko po informácii o zvláštnom signále zazneli z odbornej verejnosti očakávania, že bude veľkou témou na Medzinárodnom astronomickom kongrese, v rámci ktorého sa bude konať aj vedecká konferencia SETI. Kongres sa uskutoční koncom septembra.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #teleskop #mimozemský signál #SETI #Ratan-600