NASA vypustila k asteroidu sondu Osiris-Rex

Dovidenia o sedem rokov! Teda ak všetko pôjde podľa plánu. Včerajší štart sondy Osiris-Rex sa však podaril a vesmírny koráb teraz čaká cesta na asteroid Bennu. Na ňom má pristáť, odobrať vzorky z jeho povrchu a vrátiť sa späť na Zem.

12.09.2016 10:32
debata

Je to vôbec prvá misia americkej vesmírnej agentúry NASA zameraná na podrobný prieskum a pristátie na vesmírnej skale s priemerom 500 metrov. Návrat sondy spolu s aspoň 60 gramami materiálu je naplánovaný na rok 2023.

Z floridského Mysu Canaveral sondu vyniesla vo štvrtok večer miestneho času (v piatok okolo 1.00 SELČ) raketa Atlas 5. „Je to splnený sen. Musím sa stále štípať, aby som sa uistil, že sa mi to len nezdá,“ vyhlásil podľa agentúry AP hlavný vedec misie Dante Lauretta z Arizonskej univerzity v Tucsone.

Vesmírny stroj veľkosti väčšieho osobného auta urazí do roku 2023 vyše 6,5 miliardy kilometrov na ceste k asteroidu a späť. Vedci sú dychtiví zistiť, aké horniny a chemické látky asteroid obsahuje. Podobné asteroidy na Zem v dávnej minulosti pravdepodobne priniesli organický materiál a vodu, ktoré sú nutné pre vznik života. Vedci sa chcú takisto dozvedieť viac o vzniku a formovaní slnečnej sústavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA #asteroid #Bennu #OSIRIS-Rex