Čína vypustila do vesmíru nosnú raketu Čchang-čeng 5

Čína vypustila vo štvrtok do kozmu svoju novú ťažkú nosnú raketu Čchang-čeng 5. Ide o významný krok smerom k ambíciám krajiny vytvoriť vesmírnu stanicu s ľudskou posádkou, píše agentúra DPA.

04.11.2016 12:46
CHINA-SPACE/ Foto:
Raketa Čchang-čeng 5 je schopná niesť náklad s hmotnosťou do 25 ton.
debata

Raketa s výškou 57 metrov odštartovala z kozmodrómu Wen-čchang na ostrove Chaj-nan. Na obežnú dráhu Zeme vyniesla experimentálnu družicu Š'-ťien 17 a iné vybavenie pre stanicu, ktorá má byť dokončená do roku 2022.

Čchang-čeng 5 je schopná niesť náklad s hmotnosťou do 25 ton a počíta sa s ňou aj pri transporte ústredného modulu stanice, známeho ako Tchien-che 1, do vesmíru.

Keď v roku 2024 ukončí Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) podľa plánov svoju prevádzku, bude čínska vesmírna stanica jedinou svojho druhu so stálou ľudskou posádkou; otázkou však zostáva, či bude dovtedy dokončená.

Nosné a technologické vlastnosti priraďujú raketu Čchang-čeng 5 do rovnakej triedy, v akej je aj aktuálne najsilnejšia americká raketa Delta IV Heavy, pripomína webový spravodajský portál BBC. Americké spoločnosti SpaceX a Blue Origin vyvíjajú ťažké nosné rakety, ktoré by mali byť schopné vyniesť na nízku obežnú dráhu Zeme (LEO) náklad s hmotnosťou najmenej 50 ton.

Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) sa takisto pripravuje na prvý let svojej vlastnej ťažkej nosnej rakety Space Launch System, ktorá bude môcť dopraviť na LEO náklad s hmotnosťou až 130 ton. NASA hodlá túto raketu použiť aj pri transporte astronautov na planétu Mars. Jej prvý let je naplánovaný na rok 2018.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vesmír #raketa