Ruský Progress k ISS nedorazí, krátko po štarte sa zrútil

Ruskú nákladnú loď Progress krátko po štarte postihla porucha a pravdepodobne sa zrútila na Zem. Ruským novinárom to oznámili zdroje agentúry Roskosmos.

01.12.2016 18:54
debata (96)

Progress mal na ISS doviezť 2,5 tony nákladu po dvoch dňoch letu okolo Zeme, ale skončil zrejme v troskách na juhu Sibíra.

Len niekoľko minút po štarte Progress zaznamenalo ruské riadiace stredisko výpadok telemetrického spojenia. Poruchu pri prenose dát potvrdil aj americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

K závade došlo podľa Roskosmosu po spustení motora tretieho stupňa nosnej rakety Sojuz-U. Úlomky havarovanej lode dopadli zrejme v Tuvianskej republike neďaleko ruských hraníc s Mongolskom, oznámila agentúra TASS s odvolaním sa na očitých svedkov. Podľa policajtov zaznamenali ľudia explózie neďaleko osady Ištii-Chem, ktorá leží asi tisíc kilometrov juhovýchodne od Novosibirska. Podľa iných správ spadli trosky na území neďalekej Altajskej republiky.

Nákladná loď Progress MS-04 mala šesťčlennú posádku ISS doviezť okrem iného zásoby paliva a vody, vedecké prístroje a kontajnery s potravinami a liekmi. Spojiť s ISS sa mala v sobotu večer.

Kozmonauti majú však podľa Roskosmosu dostatok zásob, aby mohli bez obmedzenia ďalej pracovať. Bezpečie posádky potvrdili aj predstavitelia NASA. Už za týždeň navyše k ISS odštartuje japonská nákladná loď HTV-6.

Nosná raketa Sojuz-U je na konci doby svojho využitia, derniéru Roskosmos chystá na február budúceho roka. Stroj potom nahradí nová modernizovaná verzia Sojuz 2.1a.

Svojho posledného letu sa ale možno vo februári terajšej verzie Sojuzu ani nedočká. Po oznámení havárie agentúra TASS napísala, že plánovaný štart už zrejme obstará nová verzia nosnej rakety Sojuz 2.1a. Môže sa vraj uskutočniť skôr ako v plánovanom termíne.

Ruský kozmický priemysel postihla nehoda práve v čase, keď v dôsledku predchádzajúcich nezdarov dokončuje zásadnú reorganizáciu. Prostriedky na kozmický výskum boli naviac vzhľadom na finančnú a hospodársku krízu obmedzené.

Ruské médiá oznámili, že jedného z vrcholných manažérov Roskosmosu zatkli pre podozrenie z krádeže 200 miliónov rubľov. Výkonný riaditeľ Vladimir Jevdokimov môže byť odsúdený na šesť rokov väzenia. Tridsaťmiliónovu kauciu súd odmietol prevziať.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #Progress