Do vesmíru prvýkrát vyletela recyklovaná raketa

Americká súkromná spoločnosť SpaceX ako prvá na svete opakovane použila prvý stupeň nosnej rakety na vynesenie družice na obežnú dráhu. Tento krok má v budúcnosti zlacniť a zrýchliť vesmírne lety.

03.04.2017 11:30
spacex, raketa, družica Foto:
Základný stupeň rakety spoločnosti SpaceX po úspešnom pristátí na plávajúcu plošinu.
debata (95)

Prvý stupeň rakety, ktorý sa prvýkrát vydal do vesmíru takmer pred rokom, po svojej druhej misii znova úspešne pristál na Zemi. Šéf firmy Elon Musk označil počin za revolučný a stanovil ďalší cieľ: uskutočniť dva lety s rovnakou časťou rakety počas 24 hodín.

Na historický let sa raketa Falcon 9 vydala z odpaľovacej rampy, ktorá sa využívala pre misie Apollo na lety na Mesiac a neskôr aj raketoplánov.

O dve minúty a 41 sekúnd po štarte sa prvý stupeň rakety, dlhý 41 metrov, oddelil od zvyšku rakety s družicou. Po ôsmich minútach a 32 sekundách letu pristál na plošine plávajúcej v Atlantickom oceáne, čo sprevádzali nadšené ovácie v riadiacom stredisku. Na obežnú dráhu sa družica dostala bez problémov 32 minút po štarte.

Muskovej spoločnosti sa opakovane podarilo po štarte a vynesení nákladu do vesmíru opäť pristáť s prvým stupňom Falcon 9, ktorý podľa miliardára predstavuje najdrahšiu časť rakety. Viacnásobná využiteľnosť rakiet by zlacnila lety do vesmíru a takisto zrýchlila ich prípravu. Aktuálny let označil Musk za „historický míľnik“ a „veľkú revolúciu vo vesmírnych letoch“.

SpaceX doteraz uvádzala sumu 62 miliónov dolárov ako náklady na jeden let nosnej rakety. Od opätovného použitia prvého stupňa si sľubuje zníženie nákladov o 30 percent. Doteraz však nespresnila cenu letu s opätovne použitou raketou.

Okrem finančnej úspory je podľa SpaceX ďalšou výhodou časová úspora, lebo čas potrebný na výrobu nových dielcov bráni spoločnosti vykonať viac letov v kratšom čase a uspokojiť tak viac klientov. K tým popri súkromných firmách patrí aj americká vesmírna agentúra NASA. „Ďalším cieľom je opätovný let do 24 hodín,“ povedal Musk novinárom. SpaceX sa o to podľa neho môže reálne pokúsiť ešte tento rok.

Podľa predstáv spoločnosti by kľúčový stupeň nosných rakiet bolo možné bez úprav používať až desaťkrát. Po vykonaní renovácie až stokrát. Konkrétne stupeň, ktorý má za sebou historické dva lety, sa však už do vesmíru nevydá a bude vystavený na myse Canaveral.

Raketa vyniesla na obežnú dráhu komerčný komunikačný satelit SES-10, ktorý má zabezpečovať televízne vysielanie a ďalšie komunikačné služby pre Latinskú Ameriku. Patrí luxemburskej spoločnosti SES, ktorá za účasť na nevyskúšanom experimente dostala od SpaceX nešpecifikovanú zľavu. To vraj ale pre firmu nebola hlavná motivácia. „Niekto musí ísť prvý. Skutočne chceme povzbudiť pokrok v tomto smere,“ uviedol Martin Halliwell zo SES. Firma disponuje flotilou 65 komerčných satelitov a je dlhodobým klientom SpaceX. Podľa Muskovej firmy viacero zákazníkov nechcelo ísť do nevyskúšaného projektu a čakali, ako dopadne prvý pokus.

Kalifornskej spoločnosti SpaceX, ktorej celý názov je Space Exploration Technologies Corp, vývoj trval 15 rokov, kým presvedčila svet, že nosné rakety končiace zvyčajne na morskom dne je možné zachytiť na plávajúcej plošine a opäť použiť. Náklady na tento projekt sa odhadujú prinajmenšom na miliardu dolárov a firma by podľa Muska chcela dosiahnuť návratnosť investície možno už v budúcom roku.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #raketa #družica #Space X