Ruský modul pre ISS Nauka možno neodštartuje

Štart ruského viacúčelového výskumného modulu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) pre poruchy už po niekoľký raz odložia a možno úplne zrušia.

11.04.2017 15:00
Modul Nauka Foto:
Tréningový model modulu Nauka v apríli 2012.
debata (5)

Oznámila to agentúra TASS s odvolaním sa na zdroj v kozmickom priemysle. Modul Nauka (Veda) mal byť podľa pôvodných plánov základom budúcej ruskej orbitálnej stanice až ISS skončí svoju misiu. Dvadsaťtonový kolos mal na obežnú dráhu odštartovať už pred desiatimi rokmi.

Ruský výrobca modulu má podľa TASS problémy s palivovým systémom a zariadenie vykazuje aj ďalšie poruchy. O jeho osude sa má definitívne rozhodnúť v priebehu dvoch týždňov. Štart by sa mohol uskutočniť na prelome rokov 2018 – 2019, vylúčený nie je ani variant, že bude projekt úplne zrušený, napísala ruská agentúra.

Modul Nauka mal vo svojich útrobách niesť tri tony vedeckých prístrojov. Jeho súčasťou je spojovací uzol pre pristávanie kozmických lodí Sojuz a Progress a zariadení na prečerpávanie paliva z nádrží Progress do ISS. Modul mal byť schopný s pomocou vlastných motorov upravovať orientáciu stanice.

Štartovať mal pôvodne už v roku 2007, náhradné termíny potom pripadali na roky 2010, 2014 a 2015, na minuloročný december a na tohtoročný marec. Žiadny z týchto termínov sa nepodarilo dodržať, v posledných rokoch vraj brzdil program opakujúci sa výskyt nečistôt v palivovom systéme. Ruská kozmická agentúra Roskosmos predpokladala, že modul Nauka sa spolu s plánovaným dokovacím a energetickým modulom stane základom budúcej ruskej orbitálnej stanice v prípade, že projekt ISS v roku 2024 podľa predpokladov skončí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nauka