Ruský 'terminátor' sa chystá do vesmíru

Rusko, ktoré plánuje v roku 2021 vyslať do vesmíru robota podobného človeku, v rámci prípravy naučilo "vesmírneho robota Fiodora" strieľať do terčov oboma rukami. Úspechom sa pochválil na sociálnych sieťach vicepremiér Dmitrij Rogozin, ktorý okrem vesmírneho programu má na starosti aj ruský zbrojný priemysel.

20.04.2017 10:56
robot Foto:
Ruský humanoidný robot Fiodor.
debata (1)

„Robot tentoraz súťažil so streleckým inštruktorom, pričom pálil do rôznych terčov oboma rukami,“ napísal vicepremiér bez toho, aby prezradil výsledok súťaže. Streľba má podľa neho poslúžiť na zlepšenie jemnej motoriky a rozhodovania.

Na internete vyvolala informácia záplavu komentárov, siahajúcich od návrhu, že takýto chlapík by mal zastupovať Rusko v Bezpečnostnej rade OSN, až po poznámku, že na obsluhu ruského terminátora bude treba zohnať „sakramentsky dlhý drôt“. Vicepremiér však tvrdí, že nejde o vytvorenie nejakého terminátora, aj keď „bojoví roboti“ predstavujú kľúč k vytvoreniu „inteligentných strojov“ vybavených umelou inteligenciou.

Rogozin o vývoji ruského robota informoval vlani v októbri s tým, že dal pokyn zariadenie prispôsobiť pre účasť na nadchádzajúcich vesmírnych expedíciách. Robot je podľa neho schopný samostatne voliť optimálne riešenie a niektoré úlohy plní samostatne. V prípade potreby sa má stať „avatarom“, ktorý na vzdialenosť tisícov kilometrov bude presne opakovať počínanie svojho veliteľa alebo plniť pokyny operátora.

Prvým androidom na obežnej dráhe sa stal v auguste 2013 malý hovoriaci robot Kirobo, ktorého na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) dopravila japonská nákladná loď H-II HTV-4. Kirobo dokázal analyzovať položenú otázku a s pomocou slov vybraných z vlastného slovníka zostaviť odpoveď. „Toto môže vyzerať len ako krôčik, ale pre roboty to bude veľký krok,“ povedal humanoid novinárom pred odletom.

S robotom Fiodorom sa vlani v októbri stretol patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Kirill. „Chvíľu na seba mlčky hľadeli, a Fiodor potom nečakane natiahol ruku k nebesiam a ponúkol hlave cirkvi otvorenú dlaň,“ vykreslil server Newsru.com.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #robot #Dmitrij Rogozin