Čína začne stavať vesmírnu stanicu o dva roky

Čína začne s výstavbu vlastnej trvalo obývateľnej vesmírnej stanice v roku 2019. Prvých kozmonautov chce Peking na stanicu vyslať v roku 2022. Oznámili to podľa agentúry Reuters vedúci predstavitelia projektu.

02.05.2017 15:00
ISS Foto:
Súčasná Medzinárodná vesmírna stanica (ISS).
debata

Vyhlásenie čínskych úradov prichádza po tom, čo sa prvej čínskej nákladnej lodi podarilo úspešne zakotviť na čínskom vesmírnom laboratóriu, ktoré sa pohybuje na obežnej dráhe okolo Zeme, a doplnila laboratóriu palivo. Zásobovacia loď Tchien-čou 1 (Nebeské plavidlo) odštartovala 20. apríla a o dva dni neskôr sa spojila s laboratóriom. Išlo o prvý z troch plánovaných zakotvovacích manévrov.

Experimentálne laboratórium Tchien-kung 2 (Nebeský palác 2) umiestnila Čína na obežnú dráhu v minulom roku. Dvaja čínski kozmonauti strávili v laboratóriu celý mesiac. Bola to najdlhšia čínska misia s ľudskou posádkou.

„Po dokončení experimentálnych vesmírnych misií vstúpime do stavebnej fázy. Podľa našich plánov by sme mali vykonávať stavbu a montáž čínskej trvalo obývanej vesmírnej stanice medzi rokmi 2019 a 2022,“ povedal Wang Čao-jao, ktorý je poverený dohľadom nad projektom orbitálnej stanice.

Čínske médiá predtým písali, že základný modul budúcej čínskej vesmírnej stanice s hmotnosťou 20 ton by mohol byť vypustený už budúci rok. Podľa nových správ bude vyslaný na obežnú dráhu v roku 2019 vzhľadom na oneskorenie spojené s vývojom novej rakety Dlhý pochod 5B, ktorá má základný modul vyniesť.

debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #vesmírna stanica #čínska vesmírna stanica