Ruský "Hubblov teleskop" sa opäť oneskorí

Vypustenie ruského vesmírneho ďalekohľadu Spektrum-UF (ruskej verzie Hubblovho teleskopu) sa pre nedostatky vo financovaní projektu zrejme odloží.

25.05.2017 15:00
teleskop Gaia, Mliečna cesta Foto:
Ilustračné foto.
debata

Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na zdroj z ruskej kozmickej agentúry Rosskosmos. Najbližší možný termín vypustenia teleskopu by sa tak posunul na rok 2024.

Plány na projekt vesmírneho teleskopu Spektrum-UF pochádzajú z 80. rokov. Rusko ho chcelo vypustiť do vesmíru už v roku 1997. Ruskí vedci chcú pomocou nového teleskopu skúmať fyzikálne procesy v ranom vesmíre, vznik hviezd a vývoj galaxií, atmosféry planét a kométy alebo procesy, ktoré vedú k pádu vesmírnych objektov do takzvaných čiernych dier. Termín vypustenia teleskopu ruské úrady už niekoľkokrát posunuli, naposledy na rok 2021.

„Navrhujú sa škrty v rozpočte projektu, a to bez kompenzácie nákladov až do roku 2020. To znamená, že naplánovaný termín vypustenia teleskopu (rok 2021) nie je reálny. Najbližší možný termín by sa posunul minimálne na rok 2024,“ povedal spolupracovník agentúry.

Vplyv na vypustenie teleskopu má podľa zdroja agentúry TASS predovšetkým vlečúce sa schvaľovanie dokumentov, pomalý proces uzatvárania zmlúv Rosskosmosu a ďalej oneskorené platby za už vykonané práce. Rosskosmos napríklad zatiaľ nezaplatil britskej firme E2V za výrobu súčiastok teleskopu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vesmírny teleskop