V Čile sa začala výstavba najväčšieho a najvýkonnejšieho teleskopu

V Čile sa začala výstavba Európskeho extrémne veľkého teleskopu (E-ELT), ktorý sa stane najväčším optickým teleskopom na svete. Ďalekohľad bude asi päťkrát väčší ako najväčší existujúci nástroj na pozorovanie vesmíru.

31.05.2017 12:19
debata (2)
V súčasnosti už oficiálne rozostavaný Európsky... Foto: VIZUALIZÁCIA: ESO
Európsky extrémne veľký teleskop V súčasnosti už oficiálne rozostavaný Európsky extrémne veľký teleskop (E-ELT) v porovnaní s Veľmi veľkým teleskopom a rímskym Koloseom.

Primárne zrkadlo teleskopu bude mať priemer 39 metrov. Aparát bude umiestnený na 3-tisíc metrov vysokej hore, ktorá sa nachádza uprostred púšte Atacama. Do prevádzky ho uvedú v roku 2024. Výstavbu E-ELT financuje organizácia Európske južné observatóriá (ESO), ktorej členmi je väčšina európskych krajín, Slovensko na rozdiel od Českej republiky však členom nie je. V roku 2012 ESO uviedla, že projekt vyjde zhruba na miliardu eur.

Budovanie teleskopu slávnostne odštartovala čilská prezidentka Michele Bacheletová. Generálny riaditeľ ESO Tim de Zeeuw vyjadril nádej, že teleskop by mohol nájsť dôkaz o existencii života mimo našej planéty.

Zariadenie má okrem iného sledovať vzdialené planéty, ktoré obiehajú okolo iných hviezd, pričom by malo byť schopné nájsť aj menšie planéty, ako dokázali doterajšie prístroje. Teleskop by mohol tiež odhaliť podrobnosti o atmosfére vzdialených planét, čo je kľúčovým krokom k zisteniu, či je na týchto planétach prítomný život.

Púšť Atacama vďaka tme vytvára ideálne podmienky na pozorovanie hviezdnej oblohy. Práve pre tieto podmienky bude pravdepodobne v regióne do roku 2020 umiestnenej až 70 percent svetovej astronomickej infraštruktúry. Teleskop-ELT však bude spomedzi nich rozhodne vyčnievať. Vďaka svojim obrím rozmerom má byť vhodný prakticky pre všetky oblasti astronómie. Primárne by malo ísť o hľadanie exoplanét a protoplanetárnych systémov, skúmanie povahy a rozloženie temnej hmoty a temnej energie, formovanie a vývoj najväčších štruktúr vesmíru či napríklad skúmanie silnej gravitácie, základných konštánt (napr. kozmologickej konštanty), štruktúry časopriestoru a podobne.

Vďaka rozmernému zrkadlu a najnovším technológiám E-ELT dokáže sústrediť stomiliónkrát viac svetla než ľudské oko, osemmiliónkrát viac než Galileov ďalekohľad a 26-krát viac než ďalekohľad VLT na observatóriu Paranal. Získa taktiež viac svetla než všetky existujúce 8– až 10-metrové ďalekohľady na svete dohromady.

Ďalekohľad bol vyvíjaný už od roku 2005 a ESO preň hľadala miesto v Argentíne, Čile, Maroku a v Španielsku. Nakoniec jeho najbližší sused Veľmi veľký teleskop bude od neho vzdialený len 20 kilometrov. Pôvodným cieľom ESO bolo postaviť observatórium s priemerom zrkadla sto metrov. To sa však ukázalo ako technicky nereálne. Zrkadlo bolo preto zmenšené najprv na 42 metrov a neskôr, najmä z finančných dôvodov, na konečných 39 metrov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #teleskop #Čile #púšť Atacama #ďalekohľad