India sa prihlásila do kategórie vo vesmírnej ťažkej váhe

India prostredníctvom svojej najmohutnejšej, šesťtonovej nosnej rakety vypustila na obežnú dráhu vyše trojtonový komunikačný satelit.

08.06.2017 14:00
debata (1)

Raketa vzlietla zo základne Šríharikóta na rovnomennom ostrove v Bengálskom zálive. V budúcnosti by mala znížiť závislosť Indickej organizácie pre výskum vesmíru (ISRO) od európskych nosných rakiet. India podľa agentúry AP plánuje, že do vesmíru vynesie aj loď s ľudskou posádkou.

Na palube indickej rakety poletí na obežnú dráhu aj prvá slovenská družica skCUBE od Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA). Pôjde o let s označením C38. ISRO zaujala celý svet aj letom C37, ktorý vo februári vyniesol na orbitu Zeme rekordných 104 satelitov na­raz.

India, raketa, satelit, infografika

Indické médiá udalosť štartu supervýkonnej rakety euforicky opísali ako „veľký deň pre Indiu“ a hmotnosť rakety GSLV Mk III prirovnávali k váhe 200 dospelých slonov či piatich lietadiel Jumbo Jet. K plánu na misiu s ľudskou posádkou ISRO pripomenula, že by sa týmto počinom India postavila po boku Ruska, Spojených štátov a Číny.

Podľa agentúry Reuters sa zvyšujú šance Indov podieľať sa väčšou mierou na globálnom vesmírnom priemysle. V minulosti India využívala na vypúšťanie ťažších satelitov francúzske rakety.

India sa však zaradila medzi kozmické veľmoci už v roku 1981, keď ako siedmy štát na svete vypustila vlastnú nosnú raketu s družicou. Štart rakety GSLV Mk III je posledným v sérii nedávnych úspechov indického kozmického programu. V novembri 2013 vypustila India družicu Mangalján, ktorá od septembra 2014 obieha okolo Marsu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #raketa #India #satelit