Luxembursko chce regulovať ťažbu vo vesmíre

Luxembursko posilnilo svoje ambície stať sa vodcom v rodiacom sa kozmickom ťažobnom priemysle. V krajine v auguste začne platiť zákon, ktorý umožňuje uplatňovať vlastnícke právo na planétach a planétkach a upravuje prieskum a využívanie vesmírnych nálezísk. Oznámil to luxemburský minister hospodárstva Étienne Schneider.

17.07.2017 15:00
ťažba, vesmír, planéty
Ilustračné foto.
debata (1)

Luxembursko sa stáva prvou európskou krajinou, ktorá ponúka právne záruky súkromným firmám pri využívaní prírodných zdrojov mimo planéty Zem, povedal minister. „Vesmírne zdroje tak môžu byť predmetom vlastníctva súkromných spoločností,“ dodal. Zákon, ktorého obdoba už od roku 2015 podľa agentúry Reuters platí v USA, nadobudne platnosť 1. augusta.

Vlani v júni Luxembursko uvoľnilo 200 miliónov eur na financovanie iniciatív, ktoré by mali povzbudiť získavanie vzácnych nerastov z vesmíru. Malá západoeurópska krajina bola zatiaľ preslávená svojou aktivitou na poli investičných fondov a v súkromnom bankovom sektore, vo výskume kozmu má však smelé plány.

Nový luxemburský zákon je súčasťou snahy vytvárať nové ekonomické príležitosti a zakladať nové odvetvia kozmického priemyslu vrátane baníctva, uviedla luxemburská vláda vo vyhlásení.

Podľa medzinárodného práva je ťažba vo vesmíre citlivou otázkou, pretože medzinárodné dohody predpokladajú využívanie kozmických zdrojov v prospech všetkých štátov sveta, upozorňuje Reuters. Podľa ministra Schneidera Luxembursko medzinárodnú spoluprácu pri vytváraní „globálneho regulačného rámca pre vesmírne zdroje“ predpokladá. Veľkovojvodstvo už vraj podpísalo s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) spoločné vyhlásenie o budúcich misiách na planétky a o prieskume a využívaní vesmírnych zdrojov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #tažba #planéty #Luxembursko