Hviezda vzdialená 11 svetelných rokov vysiela zvláštne signály

Vedci z observatória Arecibo v Portoriku zaznamenali záhadné signály, ktoré prichádzajú od hviezdy Ross 128. Od pomerne neznámeho červeného trpaslíka vzdialeného od Zeme 11 svetelných rokov dorazil signál v takmer pravidelných pulzoch, napísal server britského denníka Daily Mail. Mimozemšťania sú však v tejto chvíli zo všetkých možných vysvetlení až na poslednom mieste.

17.07.2017 16:00
debata (3)

Rádioteleskop pri meste Arecibo, ktorý je najväčším svojho druhu na svete, zachytil neobvyklé údaje 12. mája. „Dva týždne od pozorovania sme si uvedomili, že v desaťminútovom dynamickom spektre objektu Ross 128 sú niektoré veľmi zvláštne signály,“ uviedol minulý týždeň profesor Abel Méndez. Dodal, že signál mal takmer periodický charakter.

Technicky zameraný server Popular Mechanics píše, že sledované signály mali vyššiu frekvenciu než je u rádiových vĺn hviezd obvyklé. Štruktúra signálu tiež vylučuje možnosť pôvodu od objektov bližších Zemi.

Podľa Méndeza existujú tri pravdepodobné vysvetlenia. „Mohlo by ísť o žiarenie hviezdy Ross 128 podobné slnečným erupciám, žiarenie z iného objektu v zornom poli Ross 128, alebo obyčajný výkyv spôsobený satelitom na vysokej obežnej dráhe,“ napísal astrobiológ. Každá z týchto možností má podľa neho svoje problémy, zapojenie mimozemšťanov ale aj tak de facto vylúčil.

„A keby to niekoho zaujímalo, všadeprítomná hypotéza s mimozemšťanmi je až na poslednom mieste za mnohými lepšími vysvetleniami,“ napísal Méndez vo svojom príspevku. Jeho tím pre objasnenie situácie pozoroval hviezdu Ross 128 aj v nedeľu a výsledky svojho úsilia chce prezentovať v priebehu tohto týždňa. „Úspech bude, ak signál zachytíme znovu v smere hviezdy, ale nie v jej okolí. Pokiaľ ho už nezachytíme, bude to ešte väčšia záhada,“ citoval Méndeza server Business Insider.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hviezda #observatórium #Arecibo