Vedci našli dosiaľ najmenšiu hviezdu

Medzinárodný tím vedcov z britskej Cambridgeskej univerzity objavil doteraz najmenšiu hviezdu, ktorá je len o niečo väčšia ako Saturn. No gravitácia na jej povrchu je 300-násobne väčšia ako na Zemi. Odborníci výsledky svojho bádania zverejnili v odbornom magazíne Astronomy & Astrophysics.

26.07.2017 16:00
Saturn Foto:
Hviezda EBLM J0555-57Ab je len o niečo väčšia ako Saturn.
debata (3)

Novoobjavená hviezda, ktorá bola pomenovaná EBLM J0555–57Ab, sa nachádza 600 svetelných rokov od Zeme. Vedci sa domnievajú, že menšie hviezdy, ako je táto, už zrejme ani byť nemôžu. V opačnom prípade by totiž tlak na stred hviezdy nebol dostatočný, aby mohlo dochádzať k procesu jadrovej fúzie, keď sa jadrá vodíka zlučujú na hélium.

„Náš objav ukazuje, aké malé hviezdy môžu existovať,“ povedal Alexander Boetticher, ktorý výskum viedol. „Ak by táto hviezda vznikla s len o trochu nižšou hmotnosťou, fúzna reakcia vodíka v jadre by už nebola udržateľná, takže by sa hviezda premenila na hnedého trpaslíka,“ dodal. Hnedý trpaslík je vesmírne teleso, ktoré síce vzniká podobne ako hviezda, ale pre nedostatočnú hmotnosť v ňom nemôžu prebiehať všetky termonukleárne reakcie.

Takéto malé hviezdy sú, ako pripomenul portál ScienceDaily, mimoriadne vhodnými kandidátmi pre hľadanie planét veľkosti Zeme, ktoré môžu mať na svojom povrchu vodu v tekutom skupenstve. Príkladom je sústava niekoľkých planét v systéme červeného trpaslíka Trappist-1, z ktorých šesť by mohlo mať teplotu na povrchu porovnateľnú s našou planétou.

EBLM J0555–57Ab je súčasťou binárneho hviezdneho systému. Vedci ju našli, keď z pohľadu zo Zeme prechádzala pred svojou väčšou spoločníčkou. Táto metóda sa bežne využíva na detekciu planét v hviezdnom systéme, nie však samotných hviezd.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hviezda #saturn