Vesmírny odpad nám začína padať na hlavu

Kedykoľvek hrozí, že človeku môže spadnúť na hlavu kus družice alebo iného človekom vyprodukovaného "vesmírneho smetia". A treba si zvyknúť, že sa to tak skoro nezmení.

14.11.2017 15:00
debata (2)
zväčšiť Ilustrácia, ako to na obežnej dráhe zhruba... Foto: Ilustrácia NASA
druzice, sateli, vesmírny odpad Ilustrácia, ako to na obežnej dráhe zhruba vyzerá. Satelity nie sú v mierke k planéte Zem.

Tchien-kung 1 bola prvá čínska vesmírna stanica. Do vesmíru ju vypustili v roku 2011 a pôvodne sa mal jej život skončiť kontrolovaným pádom na Zem v roku 2013. Jej misiu však predĺžili do roku 2016. Vtedy došlo k prerušeniu diaľkového prenosu údajov a amatérski astronómovia začali špekulovať, že Číňania stratili nad svojou stanicou kontrolu. To nakoniec pripustila aj Čína a oznámila, že stanica by mala klesnúť do zemskej atmosféry v druhej polovici roka 2017.

Ak to znie trochu špekulatívne, je to tým, že to skutočne špekulatívne je. V čom je problém? Číňania momentálne nemajú pod kontrolou objekt s hmotnosťou 8,5 tony, ktorý sa pohybuje rýchlosťou viac ako 32-tisíc kilometrov za hodinu. Táto sonda sa nakoniec rozpadne na kúsky a tie sa zrútia na neznáme miesta tejto planéty.

Podobné udalosti sa už stali. Neslávne známe boli rádioaktívne fragmenty z ruského jadrového satelitu Kosmos 954, ktorý v roku 1978 spadol v severnej Kanade. O rok neskôr veľké kusy prvej americkej vesmírnej stanice Skylab „pokropili“ austrálske vnútrozemie a pár väčších kusov po sebe zanechalo vypálené krátery. Rovnaká vec sa pravdepodobne stane aj s Tchien-kung 1. „Áno, existuje možnosť, že spôsobí škody. Napríklad zasiahne niečie auto. Budú pršať kúsky kovu, ktoré by mohli strechou preletieť. Ale nebudú to rozsiahle škody,“ povedal pre denník The Guardian harvardský astrofyzik Jonathan McDowell.

Nie je úplne možné s istotou určiť, ako veľmi nebezpečný bude pád Tchien-kung 1. V prípade pádu Skylab NASA vyrátala pravdepodobnosť jedna k 152, že niektoré časti vesmírnej stanice zasiahnu človeka. Je tento pomer vysoký alebo nízky?

Jedna vec je však istá. Nebezpečenstvo zabitia satelitom sa bude zvyšovať úmerne tomu, čím viac satelitov vo vesmíre bude. A čím viac krajín bude na obežnej dráhe umiestňovať väčšie štruktúry, bude sa zvyšovať aj riziko, aké predstavujú. Musíme si zvyknúť na skutočnosť, že na nás budú pršať satelity a vesmírne stanice. Takto pragmaticky povedané to môže znieť bezcitne. Ale treba si uvedomiť, že náš každodenný život je prešpikovaný rôznymi druhmi technologických nebezpečenstiev, ktoré bežne prijímame ako cenu za pohodlie moderného života.

Ľudia denne umierajú pri haváriách lietadiel, vlakov či automobilov. Nikto si však nesadá do auta s tým, že zabije niekoho alebo sám seba. A pritom je to veľmi reálna možnosť. Pravdepodobnosť zranenia v dôsledku automobilovej nehody je jedna ku 135. To znamená, že satelitov je na orbite Zeme naozaj veľmi veľa, ale pravdepodobnosť, že by jeden padol človeku na hlavu, je relatívne nízka.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmírny odpad