Medvedev žiada trest pre vinníkov havárie družice Meteor

Ruského premiéra Dmitrija Medvedeva rozhneval nedávny neúspešný štart družice Meteor-M z nového ruského kozmodrómu Vostočnyj.

05.12.2017 09:21
Dmitrij Medvedev Foto: ,
Štart rakety Sojuz so satelitom Meteor M na palube.
debata (22)

Meteorologický satelit sa minulý týždeň nepodarilo naviesť na obežnú dráhu a zrútil sa do Atlantiku. Premiér teraz žiada nápravu a trest pre vinníkov.

Nepodarená misia bola ďalšia ranou pre ruský kozmický priemysel, ktorý sa len ťažko zotavuje z viacerých predchádzajúcich neúspechov. Medvedev o situácii diskutoval so svojimi námestníkmi, medzi ktorými bol aj vicepremiér Dmitrij Rogozin zodpovedný za ruský zbrojný a kozmický program.

„Dúfam, že si uvedomujete vážnosť situácie,“ povedal podľa agentúry TASS predseda ruskej vlády Rogozin. „Je potrebné predložiť návrh na nápravu a samozrejme zistiť, kto za to zodpovedá,“ konštatoval Medvedev. Dodal, že okrem finančnej straty havária vážne poškodila povesť ruského kozmického priemyslu.

Príčinou neúspechu sa podľa predbežných zistení mohla stať ľudská chyba pri programovaní letu. Družica, ktorá sa už oddelila od nosnej rakety Sojuz, vraj dostala prvý impulz na zapálenie vlastného raketového pohonu v nesprávnej orientácii, a preto sa zrútila do oceánu.
O nápravu situácie sa má podľa Medvedeva postarať osobitná komisia, od ktorej premiér očakáva konkrétne návrhy. „Nemožno to strpieť! Žiadne poistné plnenie nenahradí stratu, ktorú sme v tomto prípade utrpeli,“ citovala Medvedeva agentúra TASS.

Dôraznej kritike premiér podrobil nemenovaných ruských činiteľov, ktorí po štarte z Vostočného okamžite ohlásili úspech misie. Podľa skorších správ pochvala zaznela z úst Rogozina, agentúra Roskosmos priznala neúspech až tri hodiny po havárii. „Šéfovia bystro ohlásili, že štart sa podaril a všetko je v poriadku. To je úplne neprípustné,“ povedal Medvedev.

Hnevu ruského premiéra sa netreba čudovať. V roku 2011 stroskotala vesmírna misia Fobos-Grunt, ktorá mala získať vzorky pôdy z mesiaca Phobos (Fobos). Aj pred touto prestížnou misiou, aj po nej sa neúspechy opakovali priam sériovo. A to v období, keď národným vesmírnym agentúram, ako je Roskosmos, NASA, ESA alebo japonská JAXA, začínajú konkurovať súkromné vesmírne spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vesmír #Dmitrij Medvedev #Vostočnyj