Vesmírna nákladná loď Dragon dopravila na ISS aj 40 myší

Nákladná loď Dragon americkej spoločnosti SpaceX po dvojdňovom lete úspešne dorazila na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Dopravila tam zásoby, zariadenie, vedecký materiál, ale aj vianočné darčeky pre posádku orbitálneho komplexu.

18.12.2017 15:00
Raketa Falcon , Space X9 Foto:
Raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX pri štarte z kozmodrómu Mys Canaveral na Floride.
debata

Zatiaľ je len trojčlenná, ale už v utorok ju doplnia ďalšie traja členovia, ktorí odleteli z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane.

Nákladnú loď najprv uchopilo robotické rameno, ktoré je nainštalované na vonkajšej strane stanice a slúži na premiestňovanie materiálu. S jeho pomocou posádka vesmírnej stanice loď pripojila k modulu Harmony. Vesmírny kamión sa k ISS vydal v piatok z floridského mysu Canaveral. Na obežnú dráhu okolo Zeme ho vyniesla raketa Falcon 9, patriaca takisto súkromnej spoločnosti SpaceX. Prvý stupeň rakety bol pritom už raz na let do vesmíru využitý. Je to vôbec prvýkrát, čo sa na let pre americkú vesmírnu agentúru použila „recyklovaná“ raketa.

Druhýkrát je na ceste na stanicu aj Dragon. Tentoraz na orbitálny komplex zamieril s viac ako dvoma tonami najrôznejšieho nákladu vrátane dôležitých vedeckých zariadení a materiálu potrebného pre ďalší výskum. Nechýbajú ani darčeky pre posádku, ktorá na obežnej dráhe strávi vianočné sviatky aj novoročné oslavy. Teraz sú na komplexe Američania Joe Acab a Vande Hei a Rus Alexander Misurkin, ale už v utorok sa k nim pripojí Rus Anton Škaplerov, Američan Scott Tingle a Japonec Norišege Kanai, ktorí odštartovali z Bajkonuru.

Pokusy, ku ktorým má slúžiť náklad z Dragonu, zahŕňajú napríklad testovanie výroby optických vlákien v mikrogravitácii, meranie slnečnej energie padajúcej na Zem alebo sledovanie kozmického odpadu – úlomkov kozmických aparátov – na obežnej dráhe v okolí ISS. Jeden experiment sa týka vývoja zameraného na automatické zostavovanie a sebareplikáciu štruktúr. Ide o možnosť vyrábať materiály a zariadenia, ktoré by sa mohli samy opravovať pri dlhodobých letoch vo vesmíre.

Dragon na stanicu dopravil aj 40 myší, ktoré budú využité na experiment RR-6 (Rodenta Research-6). Jeho cieľom je skúmať možnosti boja s úbytkom svalovej hmoty vo vesmíre alebo spôsobeným z iných dôvodov, napríklad chorobami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #veda #Space X