Ruským vedcom sa podarilo obnoviť kontakt s družicou AngoSat-1

Ruskí kozmickí vedci obnovili kontakt s telekomunikačnou družicou AngoSat-1, prvou družicou afrického štátu Angola. "Opätovne dostávame telemetrické údaje," povedali vo štvrtok pre agentúru Interfax predstavitelia ruskej vládnej vesmírnej spoločnosti Roskosmos.

29.12.2017 06:40
debata

Družicu, ktorá sa medzitým dostala na svoju obežnú dráhu, vyniesla do vesmíru v utorok nosná raketa Zenit-3F z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Po niekoľkých hodinách sa však kontakt s družicou prerušil. Predpokladalo sa, že príčinou je skrat, pričom vyhliadky na obnovenie kontaktu boli slabé.

Spojenie sa vrátilo po tom, ako sa družica dostal do úrovne Slnka a roztiahla svoje solárne panely, čím mohla znovu prijímať energiu do elektrického systému. Či bude AngoSat-1, vyrobená ruskou spoločnosťou Energija, schopná plne obnoviť svoju operabilitu, však stále nie je podľa špecialistov jasné.

AngoSat-1 má prenášať televízne signály a poskytovať ďalšie telekomunikačné služby pre Angolu, ako aj iné krajiny ležiace v južnej časti afrického kontinentu.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #družica #AngoSat-1