Enceladus spĺňa podmienky pre vznik života

Mimozemšťania môžu byť hneď tu za rohom. Teda ak sa na kozmické vzdialenosti pozeráme pozemšťanskou optikou. Planéta Saturn má mnoho mesiacov, no Enceladus je výnimočný.

31.12.2017 15:00
Enceladusstripes cassini Foto:
Enceladusstripes.
debata (2)

V apríli tohto roku vedci zverejnili hypotézu, podľa ktorej mesiac Enceladus spĺňa všetky predpoklady, aby na ňom mohol vzniknúť život. Zrejme to nebudú žiadne vyspelé tvory, no už iba nález mimozemskej baktérie by bol revolúciou. Vlastne by sme tak získali odpoveď na to, či sme vo vesmíre sami.

Americká sonda Cassini urobila ešte v roku 2015 veľmi odvážny manéver, keď preletela cez gejzíry mesiaca Enceladus len 50 kilometrov od jeho povrchu. Tieto gejzíry vystreľujú z južného pólu mesiaca a podľa vedcov sú dôkazom, že pod jeho ľadovou kôrou sa nachádza oceán plný vody. Cieľom preletu sondy preto bolo zistiť, aké chemické zloženie má oceán Enceladusu. Cassini urobila viacero zaujímavých objavov na tom Saturnovom mesiaci a tým ho zaradila medzi najhorúcejších kandidátov na nájdenie primitívneho mimozemského života vo forme mikroorganizmov.

Enceladus je mesiac planéty Saturn. Objavil ho nemecko-britský astronóm William Herschel v roku 1789. Mesiac bol pomenovaný podľa jedného z gigantov, Enkelada, ktorého zahubila bohyňa Pallas Aténa tým, že na neho hodila ostrov Sicília. Meno navrhol objaviteľov syn, astronóm John Herschel v roku 1847. Tomuto vesmírnemu telesu sa dodnes darí držať mýtický status. Saturn aj Enceladus sú veľmi ďaleko Slnka. Je tam veľmi veľká zima, ktorá Enceladus zaobalila do ľadovej škrupiny. Pod touto škrupinou je však rozsiahly oceán plný vody. A čo viac, Enceladus má aj aktívnu sopečnú činnosť, ktorú podľa všetkého poháňa blízkosť obrovskej plynnej planéty Saturn. Sonda Cassini urobila priam samovražedné prelety popri mesiaci Enceladus, len aby zistila zloženie gejzírov, ktoré vytryskujú z jeho južného pólu. Na základe týchto meraní mohli vedci prehlásiť, že Enceladus má jadro, je plný vody a voči nepriazni vesmíru sa bráni ľadovou škurpinou.

Potvrdená bola aj tektonická aktivita podobného druhu ako ju poznáme na Zemi. Robert Brown, jeden z ľudí z programu sondy Cassini, povedal na konferencii vo Viedni, že Enceladus má k dispozícii základné chemické stavebné kamene pre vznik života alebo aspoň jeho predchodcov. Jeffrey Kargel z Arizonskej univerzity však v článku pre časopis Science napísal, že prípadný život bude v najlepšom prípade mikrobiálny a hlboko pod povrchom v mrazivom podpovrchovom oceáne: „Žiadny život, pokiaľ by existoval, by nemohol byť za takýchto podmienok hojný. Musel by znášať nízke teploty, minimum metabolizovateľnej energie a možno aj dosť drsné chemické prostredie. Viac-menej však nemôžeme vylúčiť možnosť, že by Enceladus mohol byť vzdialenou základňou života.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Enceladus