India vyniesla na obežnú dráhu 31 satelitov

Z indickej základne Šríharikóta severne od Chennai odštartovala raketa s 31 mikro- a nanosatelitmi siedmich rôznych krajín vrátane jubilejnej, stej družice druhej najľudnatejšej krajiny sveta.

15.01.2018 14:00
India, raketa, Polar Satellite Launch Vehicle... Foto:
320-tonová raketa Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-C40).
debata (1)

Indická vláda tak pokračuje v budovaní obrazu svojej krajiny ako globálneho poskytovateľa nízkonákladových vesmírnych služieb.

Nosná 320-tonová raketa Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-C40) vzlietla zo základne na pobreží Bengálskeho zálivu tesne pred pol desiatou miestneho času (4.00 SEČ). Viac ako polovica vynesených satelitov patrí Spojeným štátom, tri Indii a zvyšné Kanade, Fínsku, Francúzsku, Južnej Kórei a Británii.

Pre Indiu je najvýznamnejšou družica série Cartosat-2, ktorá je súčasťou systému na sledovanie indických hraníc a vytváranie snímok zemského povrchu s vysokým rozlíšením. Dvaja vedci z indickej vesmírnej agentúry ISRO povedali agentúre Reuters, že satelitné snímky budú využívané indickými bezpečnostnými zložkami na monitorovanie činnosti armády v susednom Pakistane, ďalej v Číne, Bangladéši, Nepále a na Srí Lanke. Úrady budú údajne ich prostredníctvom tiež dohliadať na postup veľkých stavebných projektov.

„Vyslanie 100. satelitu ISRO je dôkazom veľkolepých úspechov Indie a tiež svetlej budúcnosti jej vesmírneho programu,“ uviedol na twitteri indický premiér Narendra Modi. Podľa indických médií dodal, že „tento úspech v novom roku prinesie prospech z rýchlo sa rozvíjajúce vesmírnej technológie krajiny občanom, farmárom a rybárom“.

Módího vláda usiluje o rozvoj domáceho vesmírneho programu ako ukážky nízkonákladovej technológie. Vlani vo februári vyniesla v rámci jedinej misie na orbitu 104 rôznych satelitov, z nich 96 pre USA. ISRO momentálne hospodári s rozpočtom okolo štyroch miliárd dolárov a dúfa, že tento úspech jej umožní získať ešte silnejšiu pozíciu vo stomiliardovom vesmírnom priemysle.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #raketa #India #satelit #družica