Ďalší cieľ sondy New Horizons pomenovali Ultima Thule

Ultima Thule je novým názvom pre záhadné teleso na okraji našej slnečnej sústavy, ku ktorému smeruje sonda New Horizons.

20.03.2018 16:00
Sonda New Horizons Foto:
Sonda New Horizons je na kraji našej slnečnej sústavy.
debata

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vybral tento názov na základe súťaže, do ktorej sa mohol zapojiť ktokoľvek, pričom víťazný názov pochádza podľa NASA zo stredovekej literatúry a označuje vzdialený neznámy svet. Malé ľadové teleso Ultima Thule, ktoré doteraz vedci označovali len popisným číslom (486958) 2014 MU69, bude naozaj najvzdialenejším objektom, ku ktorému sa ľudstvo doteraz dostalo.

Teleso, okolo ktorého New Horizons preletí 1. januára 2019, sa nachádza 6,5 miliardy kilometrov od Zeme a podľa niektorých vedcov by to mohli byť dokonca až dve telesá, ktoré na seba narazili v dôsledku príťažlivosti a rotujú okolo seba.

Primárnym cieľom sondy New Horizons bola trpasličia planéta Pluto, okolo ktorej preletela 14. júla 2015. Momentálne sonda prelietava Kuiperovým pásom, teda pásmom drobných planétok a iných telies na okraji slnečnej sústavy, pričom sa vzďaľuje od Zeme rýchlosťou viac ako milión kilometrov za deň. V decembri minulého roka sonda poslala snímky z doteraz najvzdialenejšieho bodu vo vesmíre, aké sa ľudstvu podarilo odfotografovať. Najskôr 5. decembra odfotografovala vzdialenú hviezdokopu pomenovanú Studňa prianí a o necelé dve hodiny nato svoj vlastný rekord ešte prekonala, keď odfotografovala dva objekty v Kuiperovom páse, pomenované 2012 HZ84 a 2012 HE85.

Fotografie vznikli vo vzdialenosti 6,12 miliardy kilometrov od Zeme a New Horizons tak prekonala sondu Voyager 1, ktorá držala rekord za najvzdialenejší fotografický čin. Bola ním fotografia známa ako Pale Blue Dot (Bledomodrá bodka), ktorú Voyager 1 nasnímal v roku 1990 a ktorá zobrazuje našu planétu ako miniatúrnu bodku videnú z vesmíru, zo vzdialenosti 6,06 miliardy kilometrov.

Sonda New Horizons je momentálne v stave takzvanej elektronickej hibernácie a riadiace stredisko ju „prebudí“ až v júni.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #NASA