Čile, raj astronómov, obmedzuje svetelné znečistenie

Pred znečistením vyvolaným umelým svetlom neutečie nikto, ani teleskopy na severe Čile - v regióne považovanom za raj astronómov. Aj tamojšia obloha je vystavená nebezpečenstvu, že príde o svoju priezračnosť.

28.03.2018 14:00
Ďalekohľad E-ELT Foto:
Ďalekohľad E-ELT (Európsky extrémne veľký teleskop) a jeho budova. E-ELT bude mať primárne zrkadlo s priemerom 39 metrov pre viditeľné a infračervené žiarenie. Bude stáť na vrchole hory Cerro Armazones v púšti Atacama, asi 20 kilometrov od komplexu ďalekohľadov VLT.
debata

Púšť Atacama, ktorá leží asi 1¤200 kilometrov severne od Santiaga, ponúka ideálne podmienky. Obloha je tam jasná po väčšinu roka. Sú tam nainštalované najvýznamnejšie teleskopy sveta a usudzuje sa, že do roku 2020 bude na severe Čile sústredených 70 percent svetovej astronomickej infraštruktúry. Rozširovanie miest a používanie technológií LED osvetlenia však ohrozujú prácu observatórií v tomto regióne. Štúdia zverejnená v decembri v časopise Science Advances už ukázala, že sa osvetlenie planéty zvýšilo, a to pokiaľ ide o množstvo, ako aj pokiaľ ide o intenzitu. Od roku 2012 do roku 2016 je umelého svetla asi o dve percentá viac.

V mestách na severe Čile, ako je Antofagasta, Coquimbo alebo La Serena, sa technológia LED čoraz častejšie používa na osvetlenie bytov, ulíc či reklám. „V súvislosti s týmto osvetlením sa obloha oproti koncu minulého desaťročia zhoršila o 30 percent,“ vysvetľuje Pedro Sanhueza z Úradu na ochranu kvality oblohy na severe Čile. Zvlášť sever Čile sa stáva súčasťou ohrozenej zóny, lebo svetelné znečistenie ohrozuje hlbokú nočnú tmu, ktorú teleskopy potrebujú na svoju prácu. V observatóriu Paranal, kde sú umiestnené štyri obrovské teleskopy VLT (Very Large Telescope) Európskeho južného observatória (ESO), už boli preventívne opatrenia prijaté. Po západe slnka majú automobily prechádzajúce okolo observatória zákaz používať svetlá. Povolené sú len slabšie parkovacie svetlá. Pri chodení v tme možno používať len vreckové svietidlá, ktorých svetlo je namierené smerom k zemi. Aj príbytky astronómov a personálu Paranalu sú osvetlené minimálne, aby nebolo narušené pozorovanie hviezd. Urbanistický rozvoj v posledných 20 rokoch na severe Čile však nemá obdobu. Mestá tu rastú vďaka ťažbe medi, ktorej je táto juhoamerická krajina najväčším svetovým producentom.

Svetlo nad mestami je z observatórií ležiacich do okruhu 150 kilometrov ľahko viditeľné. „Merali sme vplyv tohto javu a už máme problémy s pozorovaním oblohy v 20 stupňoch nad horizontom. To nám bude brániť aj v štúdiu vzdialenejších hviezd,“ sťažuje sa Američan Chris Smith, šéf misie observatória Tololo, ktorá leží v 2¤200 metroch nad morom, zhruba 80 kilometrov od mesta La Serena.

Okrem vzostupu miest je tam tiež obrovská infraštruktúra na ťažbu medi a stavby ciest v púšti Atacama, ktoré sú tiež zdrojom svetla.

Smith presadzuje, aby sa nové generácie učili využívať svetlo úsporne, používať „teplejšie“ zdroje, ktoré toľko neznečisťujú, a neobracať ich smerom k oblohe. Neprichádza do úvahy, aby sa uzatvárali observatória, ktoré sú kľúčové pre pátranie po planétach podobných Zemi, kde by mohol byť život, hovorí americký astronóm. Taký osud možno čaká observatórium Monte Palomar v Kalifornii, ktoré muselo výrazne obmedziť činnosť pre svetelné znečistenie pochádzajúce z Los Angeles.

Čilskaávláda sa rozhodla čeliť tomuto problému tým, že v roku 2012 schválila novú normu nariaďujúcu obmedziť osvetlenie. Nočné osvetlenie škodí aj životnému prostrediu a ľudskému zdraviu, pretože narušuje biologické hodiny. A to zvyšuje nebezpečenstvo vzniku rakoviny, cukrovky a depresie.

debata chyba
Viac na túto tému: #astronóm #svetelné znečistenie