Tmavá hmota zviedla vedcov späť do temna

Pred tromi rokmi medzinárodný tím astronómov ohlásil prelomové zistenie. Tvrdili, že konečne prišli na to, čo je tajomná a neviditeľná tmavá hmota, ktorá tvorí takmer tretinu vesmíru. Po troch rokoch však opäť tápajú v tme.

06.04.2018 13:07
galaxia, vesmír, tmavá hmota Foto:
Snímka štyroch veľkých galaxií v srdci kopy galaxií Abell 3827, v ktorej vedci skúmajú tmavú hmotu.
debata (1)

Detailnejšie pozorovania kopy galaxií ukázali, že pozorovaná tmavá hmota napokon zrejme naozaj nereaguje s inými silami, ako je gravitácia. Informovali o tom počas Európskeho týždňa astronómie v Liverpoole.

Astronómovia sa použitím Hubblovho vesmírneho teleskopu zamerali na konkrétnu galaxiu v kope galaxií Abell 3827, v ktorej sa nachádzajú stovky ďalších galaxií vzdialených asi 1,3 miliardy svetelných rokov od Zeme. Pôvodné pozorovania naznačovali, že táto galaxia sa oddeľuje od tmavej hmoty, ktorá ju obklopuje. Takáto separácia by sa mala diať počas kolízií, keď tmavá hmota reaguje aj s inými silami než s gravitáciou. Na sklamanie vedcov však nové dáta ukázali, že k žiadnemu takémuto oddeľovaniu nedošlo. Stále tak platí, že tmavá hmota reaguje len na silu gravitácie.

„Pátranie po tmavej hmote je frustrujúce, no taká je veda. Keď získate kvalitnejšie dáta, tak niekedy musíte pozmeniť svoje závery,“ povedal vedúci výskumu Richard Massey z Univerzity v Durhame. „Lov na tmavú hmotu tak pokračuje ďalej. Ak však tmavá hmota nijako nereaguje s vesmírom, ktorý ju obklopuje, je veľmi ťažké zistiť, čo je vlastne zač,“ dodal.

Vesmír je temný, a to doslova. Približne 27 percent kozmu tvorí tmavá hmota a takmer všetko ostatné pozostáva z temnej energie. Normálna hmota, z ktorej sú kométy, planéty či hviezdy, tvorí len 5 percent vesmíru. Predpokladá sa, že tmavej hmoty je päťnásobne viac ako častíc, ktoré veda pozná. No zatiaľ nikto nevie, čo tmavá hmota vlastne je. Jej poznanie je pritom veľmi dôležité, pretože hrá hlavnú úlohu v tom, ako vesmír vyzerá. Bez tmavej hmoty by sa rozpadla aj galaxia Mliečna cesta, v ktorej sa nachádza naša planéta.

Pri novom výskume kopy galaxií Abell 3827 vedci použili aj teleskop ALMA, ktorý sa nachádza v púšti Atacama v Čile. „Prostredníctvom ďalekohľadu ALMA sme získali lepšie rozlíšenie než použitím Hubblovho teleskopu,“ hovorí Liliya Williamsová z Univerzity v Minnesote. „Takto sme mohli presnejšie určiť polohu tmavej hmoty.“ Pozorovania ukázali, že tmavá hmota ostáva pri galaxii a neodtŕha sa od nej. Výskumníci si však udržali štipku optimizmu. Nedá sa zatiaľ úplne vylúčiť, že tmavá hmota nereaguje s ničím iným ako s gravitáciou. Možno predsa len reaguje, no len veľmi málo. Ďalšia možnosť je, že pozorovaná galaxia sa pohybuje priamo smerom k Zemi a tak zmenu polohy tmavej hmoty nie je dobre vidieť.

„Budeme ďalej hľadať vhodnú vesmírnu udalosť, ktorá nám umožní pozorovať ju pod vhodným uhlom,“ nevzdáva sa Williamsová. „Zaujímavé bude otestovať, či interakcie s tmavou hmotou ju netvarujú do guľovitých tvarov. To je ďalšia vec, ktorú budeme skúmať.“ Pomôcť im má aj nový SuperBIT teleskop, ktorý má jasnejší výhľad na vesmír, lebo sa vznáša pod veľkým héliovým balónom nad atmosférou Zeme.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #galaxia #astronómia #tmavá hmota