Musk chce štartovať s Falconom 9 dvakrát za deň

Súkromná americká vesmírna spoločnosť SpaceX chce pripraviť na ďalší let použitý prvý stupeň svojej konečnej verzie rakety Falcon 9. A to údajne do 24 hodín. Po piatkovom úspešnom štarte nového Falconu 9 to vyhlásil zakladateľ SpaceX Elon Musk. Ten tiež očakáva, že vďaka pokročilému systému opätovného využívania raketových komponentov sa náklady na použitie rakety v budúcnosti dostanú pod päť miliónov dolárov.

14.05.2018 15:00
SpaceX, Falcon 9 Foto: ,
Štart rakety Falcon 9 z Kennedyho vesmírneho strediska.
debata (10)

SpaceX už v minulosti úspešne použila recyklovaný prvý stupeň, nikdy však rovnaký stupeň neletel do kozmu viac ako dvakrát. To sa s konečnou verziou Falconu 9 označovanej ako Block 5 zmení. Musk vyhlásil, že prvý raketový stupeň Block 5 bude prakticky bez údržby lietať do vesmíru najmenej desaťkrát, až potom podstúpi renováciu. „Jedinú vec, ktorú bude treba urobiť, je natankovať nové palivo a znovu letieť,“ povedal Musk. „Sme presvedčení, že prvé stupne Block 5 sú schopné zvládnuť pred vyradením najmenej sto letov. Možno viac,“ dodal.

Doteraz SpaceX uvádzala, že použitý stupeň by mal byť pripravený na ďalší let do 48 hodín, Musk má však oveľa smelšie plány. „Naším cieľom, aby sme ukázali, čo podľa nás znamená ,znovuvyužiteľnos­ť', je najneskôr do budúceho roka predviesť dva štarty toho istého stupňa Block 5 na obežnú dráhu počas 24 hodín,“ vyhlásil Musk.

V nadchádzajúcom roku tiež Musk predpokladá, že prvý stupeň Block 5 zaznamená desať letov v rade. Opätovné využívanie raketových stupňov je cestou k výraznému zlacneniu ciest do kozmu. SpaceX sa tiež usiluje o recykláciu aerodynamického krytu nákladového priestoru a o opätovné využívanie druhého raketového stupňa. „Prvý stupeň tvorí zhruba 60 percent nákladov, druhý asi 20 percent, aerodynamický kryt asi desať percent a ďalších desať percent stojí samotný štart. Ak teda dokážeme znovu použiť všetky časti rakety, tak to bude vôbec prvý úplne opakovane využiteľný orbitálny dopravný prostriedok. A tiež budeme schopní znížiť cenu štartu,“ povedal Musk s tým, že cena by sa mohla dostať pod šesť či päť miliónov dolárov. To je desaťkrát menej, než si teraz SpaceX za štart účtuje.

Musk tiež vyhlásil, že nový Falcon 9 spĺňa všetky prísne požiadavky amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) pre lety s ľudskou posádkou. Zdôraznil, že Block 5 bol navrhnutý tak, aby sa z neho stala najspoľahlivejšia raketa doterajšej histórie.

Falcon 9 vo verzii Block 5 je konečným vývojovým stupňom tohto typu rakety. Hoci aj Musk predpokladá, že v budúcnosti dôjde alebo dochádza k drobným zmenám v súvislosti s letovými skúsenosťami, so žiadnu zásadnou úpravou či s novou verziou sa už nepočíta. SpaceX sa chce namiesto Falconu 9 teraz zamerať na dokončenie vývoja úplne novej opätovne využiteľnej rakety BFR, s ktorou chce nielen dopravovať náklad a posádku na obežnú dráhu okolo Zeme, ale aj kolonizovať Mars.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Elon Musk #Space X #Falcon 9