Minisatelity NASA mieriace k Marsu zapálili motor

Prvé dva miniatúrne medziplanetárne satelity, ktoré NASA vyslala začiatkom mája so sondou InSight k Marsu, zaznamenali ďalšie prvenstvo. NASA na svojom webe informovala, že zapálili svoje vlastné motory.

12.06.2018 15:00
debata
Ilustračná foto Foto: NASA.GOV
satelit Ilustračná foto

Miniatúrne satelity sa označujú ako Cubes. Dva také aparáty – Mars Cube One (MarCO) – vyniesla do vesmíru raketa Atlas V spolu so sondou InSight. MarCO-A a MarCO-B sa neskôr odpojili a letia za sondou. V predchádzajúcom týždni dostali povel na úpravu letovej dráhy, a preto zapálili svoje vlastné pohony. Obe družice vykonali manéver úspešne. Predtým satelity veľkosti kufríka zdarne absolvovali sériu komunikačných testov, oznámil John Baker, riaditeľ programu malých planetárnych satelitov Laboratória prúdových pohonov (JPL) NASA v Pasadene.

Počas letu k Marsu bude treba urobiť ešte niekoľko korektúr trajektórie. Úpravu letovej dráhy pred minisatelitmi vykonal už 22. mája tiež InSight. Cieľom oboch MarCO nie je zhromažďovať vedecké dáta, ale sledovať InSight na ceste k Marsu a poslať na Zem údaje o priebehu zostupu sondy atmosférou červenej planéty a o jej pokuse o pristátie, čo je naplánované na november. Celkovo ide o vyskúšanie miniaturizovanej komunikácie a navigačnej technológie pre prípadné misie miniatúrnych satelitov k ďalším planétam. „Naším cieľom je prvýkrát ukázať, ako možno nízkonákladové miniatúrne satelity využiť v hlbokom vesmíre,“ poznamenal riaditeľ John Baker. „S oboma aparátmi MarCO na ceste k Marsu sme sa už dostali ďalej, než bol pred nimi akýkoľvek iný CubeSat,“ dodal.

Projekt InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) je vôbec prvou misiou, ktorá bude študovať hlbiny Marsu. Stacionárny robotický modul je vybavený rôznym zariadením vrátane senzorov, ktorými bude merať prúdenie tepla v planéte, zaznamenávať „marsotrasenie“ a sledovať kolísanie obežnej dráhy telesa okolo Slnka. Vrtným zariadením sa napríklad dostane do hĺbky cez štyri a pol metra, teda oveľa hlbšie než akékoľvek iné robotické zariadenie vyslané na Mars.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sonda #mars