Thajsko chce poslať do vesmíru ovocie s najsilnejším zápachom

Aké by bolo zostať uväznený vo vesmírnej lodi s najhoršie páchnucim ovocím na svete? Existuje istá šanca, že to astronauti v budúcnosti zistia. Ako informovala agentúra AFP, thajská vesmírna výskumná agentúra zverejnila plány poslať do kozmu durian v rámci projektu s cieľom vytvoriť thajské jedlo vhodné pre budúce vesmírne cesty.

12.06.2018 17:00
thajské ovocie Foto:
Durian, obľúbené, ale páchnuce ovocie.
debata (1)

Pečený durian, čo je plod tropického stromu z čeľade slezovitých, zostane vo vesmíre na palube nespresnenej rakety päť minút, kým sa vráti späť na Zem. Tam ho preskúmajú vedci, aby zistili, že jeho textúra neprešla zmenami.

Durian, ktorý je známy svojím ostrým, nepríjemným pachom, pochádza z juhovýchodnej Ázie. Okrem Thajska je veľmi obľúbený aj v Malajzii, Indonézii či vo Vietname. Jeho odor je však natoľko prenikavý, že je často vykázaný z verejnej prepravy vrátane lietadiel a nesmie sa brať ani do ďalších verejných uzavretých priestorov.

Thajsko zatiaľ nepatrí medzi národy, ktoré sa dostali do vesmíru, ale už teraz chce nachystať catering pre budúce lety. „Naším cieľom je dostať do vesmíru thajské jedlo, aby ho mohli astronauti jesť,“ povedal hovorca Agentúry pre geoinformatiku a rozvoj vesmírnych technológií (GISTDA) spravodajskému serveru BBC News. „Na začiatok sme vybrali durian, ktorý je v Thajsku kráľom ovocia. Radi by sme ho poslali do rovnakej výšky, kde bývajú astronauti, a potom ho dopravili späť a preskúmali prípadné zmeny,“ dodal hovorca.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #Durian