Ako si budú kozmonauti vo vesmíre pestovať zeleninu?

Nie je ľahké niečo vo vesmíre vypestovať. Semienka môžu poletovať, voda sa zhlukuje v kvapkách a môže zaplaviť korene.

25.06.2018 18:00
salat Foto:
Kozmonautom sa na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS vďaka prenosnej debničke Veggie podarilo vypestovať šalát.
debata (1)

Pre Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) bude záhradníčenie vo vesmíre pre budúce generácie kozmonautov kľúčové, píše agentúra AFP. Kozmonauti budú musieť počas misií na Mesiac alebo Mars trvajúce niekoľko mesiacov či dokonca niekoľko rokov niečo jesť. Základné výživné látky, ako sú vitamíny C a K, však časom z potravín sušených vymrazovaním zmiznú.

Keď o ne budú astronauti pripravení, rastie nebezpečenstvo, že sa u nich objaví infekcia, rakovina či srdcové choroby alebo budú mať zlú zrážanlivosť krvi. Americká vesmírna agentúra sa teda obrátila na botanikov, školy a záhradníkov, aby pristúpili k pokusom.

Rastliny testujú študenti

„Na Zemi existujú desaťtisíce jedlých rastlín, ktoré by mohli byť využité, a nie je ľahké vybrať tie, ktoré budú pre produkciu potravín určených pre kozmonautov vhodné,“ vysvetľuje riaditeľ tropickej botanickej záhrady Fairchild na Floride Carl Lewis. Táto botanická záhrada v Miami identifikovala 106 druhov rastlín, ktoré by mohli vo vesmíre dobre reagovať, ako je kel a hlávkový šalát. Potom začalo viac ako 15-tisíc študentov zo 150 škôl pestovať rastliny v triedach v rovnakých podmienkach ako vo vesmíre. Tento štvorročný projekt, financovaný NASA sumou 1,24 milióna dolárov, je práve v polovici. Študenti sa majú o rastliny starať a zaznamenávať údaje o ich vývoji, ktoré potom oznamujú NASA.

„Nepoužívame klasické spôsoby záhradníčenia. Máme zariadenia s najmodernejšou technológiou,“ vysvetľuje sedemnásťročná študentka Rhys Campová, ktorej trieda sa stará o červený šalát. Pokusy sprevádzajú niektoré problémy: rastliny môžu byť príliš polievané, teplota v triedach sa mení a kultúry môžu byť počas prázdnin ponechané svojmu osudu. To však nečakane k programu prispelo.

„Ak rastlina dobre reaguje na všetky tieto zmeny, je pravdepodobné, že bude dobre reagovať aj vo vesmíre,“ tvrdí expertka na botaniku z NASA Gioia Massová. Astronauti žijúci na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS, ktorá obieha okolo Zeme vo výške 400 kilometrov, tiež zažili početné neúspechy vo vesmírnom záhradníčení. Prvá prenosná debnička na pestovanie vo vesmíre, vybavená žiarovkami LED a pomenovaná Veggie, testujú na ISS od roku 2014: časť rastlín nevyklíčila, iné podľahli suchu.

Kozmonauti dopestovali šalát

Ale kozmonauti vytrvali a v roku 2015 mohli ochutnať prvé listy šalátu vypestovaného vo vesmíre. Stanica má dnes k dispozícii dve zariadenia Veggie a tretie nazvané Advanced Plant Habitat. Zbiera sa však len občas a na jedného astronauta vyjdú jeden alebo dva listy šalátu, ale stojí to za to, zveril sa kozmonaut Ricky Arnold pri videokonferencii so školou Fairchild v apríli.

„Textúra všetkých potravín sušených vymrazovaním je veľmi podobná. Keď si môžete odtrhnúť vlastný šalát, je to príjemné oživenie štandardného jedálnička,“ povedal. Ako uvádza Massová, dobrá rastlina vo vesmíre musí byť vysoko produktívna, musí sa vyvíjať v teplote panujúcej na vesmírnej lodi (na ISS to je 22 stupňov Celzia), kde je vlhkosť vzduchu 40 % a vysoká úroveň oxidu uhličitého. Musí tiež vyklíčiť v malom množstve pôdy, dobre reagovať na LED osvetlenie a nesmie obsahovať veľa mikróbov, pretože je ťažké zeleninu vo vesmíre umývať.

NASA chce využívať na záhradníčenie roboty, aby sa kozmonauti mohli venovať iným úlohám. Tí však väčšinou rastliny pestujú radi, pretože im to umožňuje udržiavať puto so Zemou. „Psychické výhody môžu byť pre astronautov dôležité,“ usudzuje Trent Smith z NASA.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #pestovanie #čerstvá zelenina