Kozmická loď Progress priletela na vesmírnu stanicu za štyri hodiny

Ruská kozmická loď Progress priviezla v utorok ráno na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) takmer tri tony paliva, potravín a ďalších zásob. Informovala o tom agentúra AP.

10.07.2018 10:32
sojuz, bajkonur, progress, kozmická loď Foto:
Ruská nákladná kozmická loď Progress pri štarte z ruského kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane.
debata (3)

Automatická nákladná loď Progress MS-09 odštartovala z ruského kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane podľa plánu o 00.51 h moskovského času (23.51 h SELČ).

Let na ISS jej trval len necelé štyri hodiny vďaka mimoriadne zrýchlenému manévru, ktorý bol použitý vôbec po prvý raz. Podľa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos ho umožnila nová verzia nosnej rakety, ktorá zaručuje väčšiu presnosť pri vynášaní telies na obežnú dráhu.

Let na ISS trval doposiaľ zhruba šesť hodín v zrýchlenom a dva dni v štandardnom režime.

Na obežnú dráhu Progress vyniesla nosná raketa Sojuz 2.1a. Nepilotovaná kozmická loď sa úplne oddelila od tretieho stupňa rakety po deviatich minútach a pokračovala v lete k ISS. Spojenie oboch telies prebehlo v automatickom režime. V nákladnom priestore lode sa okrem potravín a paliva nachádzalo napríklad aj vedecké vybavenie a lieky.

Roskosmos sa pokúsil využiť mimoriadne zrýchlený manéver už vlani, kvôli technickým problémom sa to však nepodarilo.

Na orbitálnej základni sa aktuálne nachádza šesťčlenná posádka: Američania Drew Feustel, Ricky Arnold a Serena Auňonová-Chancellorová, Nemec Alexander Gerst a Rusi Oleg Artemijev a Sergej Prokopjev.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kozmická loď #Medzinárodná vesmírná stanica (ISS) #Progress