Galileo má na obežnej dráhe už 26 satelitov, jeden sa volá po Slovákovi

Štyri satelity systému Galileo vypustili v stredu (25. júla) na obežnú dráhu. Do cieľa ich z kozmodrómu vo Francúzskej Guayane vyniesli nosné rakety Ariane-5.

26.07.2018 10:47
ariane Foto:
Galileo má vo vesmíre už 26 satelitov a plne funkčný bude v roku 2020 s počtom 30 satelitov.
debata
Galileo má tak vo vesmíre 26 satelitov a plne funkčný bude v roku 2020 s počtom 30 satelitov. S rekordnou presnosťou na 20 cm bude najpresnejším satelitným navigačným systémom na svete.

Každý z 30 satelitov systému Galileo ponesie meno jedného z detí, ktoré vyhrali súťaž v maľovaní v roku 2011. Na rad tak prišiel aj satelit, ktorý sa volá Samuel, po slovenskom víťazovi súťaže z Partizánskeho. Ďalšie tri sa volajú Tara, po výherkyni zo Slovinska, Anna, po výherkyni z Fínska, a Ellen, po výherkyni zo Švédska. Informovala o tom Ingrid Ludviková z Tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie (EK) v SR.

"Je to ďalší míľnik na ceste k dosiahnutiu plnej funkčnosti Galilea v roku 2020. Vďaka vesmíru prekračujeme novú ekonomickú hranicu, pretože je existenčne prepojený s čoraz väčším počtom sektorov a hybnou silou ich hlbokej modernizácie. Už dnes vyše 10 percent HDP EÚ závisí od služieb, ktoré máme práve vďaka vesmíru. Preto sa Európa musí v tejto oblasti usilovať o globálne prvenstvo a strategickú autonómnosť,“ povedal v tejto súvislosti podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Globálny satelitný navigačný systém EÚ Galileo už dnes umožňuje široké spektrum služieb. Družicové systémy využívame v mnohých technologických oblastiach aj v každodennom živote, či už ide o záchranné pátracie akcie, prepojené autá, inteligentné hodinky, poľnohospodárstvo, alebo leteckú navigáciu. Tento priemysel je v Európe silný a konkurencieschopný, vytvára pracovné miesta a podnikateľské príležitosti, preto je podľa EK potrebné doň ďalej investovať. Na roky 2021 až 2027 vyčlenila EK 16 miliárd eur na Vesmírny program EÚ.

Galileo v súčasnosti poskytuje tri typy služieb založených na satelitnej navigácii, a to otvorenú službu systému Galileo (Galileo Open Service), ktorá je voľne dostupná a využíva sa na určovanie polohy a času a na navigáciu.

Ďalej je to pátracia a záchranná služba systému Galileo (Search and Rescue – SAR) na zisťovanie polohy tiesňových signálov vysielaných kompatibilným vysielačom, ktorá umožňuje skrátiť čas na zistenie polohy nezvestnej osoby na mori alebo v horách zo štyroch hodín približne na 10 minút a spresniť lokalizáciu z 10 kilometrov na menej ako dva kilometre.

Tretia verejne regulovaná služba systému Galileo je kódovaná a využíva sa v citlivých situáciách, ako sú napríklad vojenské operácie.

Viac informácií: www.arianespace.com

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #obežná dráha #satelit Galileo #družicové systémy