NASA vypustí k Slnku sondu. Chce vysvetlenie extrémnych teplôt

Americká Parkerova slnečná sonda, ktorá sa 6. augusta vydá na púť k Slnku, pomôže objasniť, prečo je teplota koróny o niekoľko rádov vyššia ako na povrchu hviezdy.

03.08.2018 09:53
debata (2)
Koncepcia zariadenia Parker Solar Probe... Foto: Kredit: NASA/Johns Hopkins APL
nasa Koncepcia zariadenia Parker Solar Probe spoločnosti NASA. Kozmická loď letí cez korónu Slnka, aby zistila, ako sa energia a teplo pohybujú cez hviezdnu atmosféru.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) tiež očakáva, že vďaka misii bude schopný lepšie predpovedať solárne búrky, ktoré môžu poškodiť pozemské rozvodné siete či rušiť satelitnú navigáciu.

Portály venujúce sa kozmonautike aj bežné spravodajské servery spoločne hodnotia let sondy ako mimoriadnu udalosť. Ľudstvo totiž prvýkrát vysiela do vesmíru aparát, ktorý prenikne do slnečnej koróny. Vôbec najväčšie priblíženie dosiahne sonda v závere roka 2024, keď sa dostane na vzdialenosť 6,2 milióna kilometrov od povrchu Slnka. Doteraz najbližšie sa k tejto hviezde dostala západonemecká sonda Helios 2, ktorá od nej bola 41,9 milióna kilometrov.

Hoci teploty v koróne dosahujú až niekoľko miliónov stupňov Celzia, sonda takým extrémom čeliť nebude. Predpokladá sa, že na svojej trase bude musieť vydržať približne 1 370 stupňov Celzia. Teplota vnútri zariadenia, ktoré bude chrániť uhlíkový štít, podľa expertov nepresiahne 30 stupňov Celzia.

Bezproblémový prelet korónou je možný vďaka nižšej hustote častíc, čo znamená menší prenos tepla na sondu. Odborníci NASA to prirovnávajú k vloženiu ruky do rozpálenej rúry, čo je oproti ponoreniu ruky do hrnca s vriacou vodou znesiteľné.

Vedci od sondy očakávajú odpoveď na otázku, prečo je povrch Slnka s teplotou okolo 5 500 stupňov Celzia výrazne chladnejší ako koróna. Existuje niekoľko teórií, žiadna však plne neobjasňuje extrémne rozdiely teplôt. „To jednoducho nedáva zmysel,“ uviedla k tomu javu Nicola Foxová, ktorá sa na misii podieľa. „Máte zdroj tepla a keď sa od neho vzďaľujete, tak je okolie teplejšie. Je to, ako odísť od táboráka, ale pri vzďaľovaní cítiť čoraz väčšie teplo. Porušuje to prírodné zákony, porušuje to fyzikálne zákony,“ uviedla.

Do kozmu vynesie sondu, ktorá má veľkosť osobného auta, raketa Delta IV Heavy, ktorá patrí k najvýkonnejším nosičom súčasnosti. Ani táto raketa však nedokáže satelitu poskytnúť dostatočnú rýchlosť potrebnú pre náročný let. Preto bude ako vrchný stupeň nosiča pripojený ešte raketový motor Star 48, ktorý sa o potrebné zrýchlenie postará. Podobné riešenie využila NASA pri štarte misie New Horizons pri rakete Atlas V.

Meno dostala po astrofyzikovi

Optimálne obdobie pre štart sondy potrvá do 19. augusta, ale vďaka alternatívnym letovým trajektóriám bude možné odletieť až do 23. augusta. Ak sa však odštartovať v auguste nepodarí, otvorí sa podľa portálu Spaceflight Now ďalšie štartovacie okno až v máji budúceho roka. Sonda bude na ceste k Slnku využívať gravitačné manévre pri prelete okolo Venuše a keď sa štart uskutoční tento rok, dostane sa najbližšie k Slnku koncom roka 2024.

Parkerova solárna sonda nesie meno po americkom astrofyzikovi Eugenovi Parkerovi, ktorý v 50. rokoch správne predpovedal existenciu solárneho vetra. Ten podľa vedcov vzniká práve v koróne. NASA podľa médií vôbec prvýkrát pre názov sondy použila meno dosiaľ žijúceho vedca. Deväťdesiatje­denročný Parker k tomu uviedol, že je poctený.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #Sonda #extrémne horúčavy #koróna