Na povrchu pólov Mesiaca je potvrdená prítomnosť vodného ľadu

Na povrchu Mesiaca je definitívne potvrdená prítomnosť vodného ľadu. Informuje o tom na svojom webe americká vesmírna agentúra NASA, podľa ktorej vedci priamo pozorovali jednoznačné dôkazy ľadu na oboch póloch prirodzeného spolupútnika Zeme.

21.08.2018 16:18
debata
Obrázok zobrazuje rozloženie povrchového ľadu... Foto: nasa.gov
elphic south north lunar pole ice Obrázok zobrazuje rozloženie povrchového ľadu na póloch Mesiaca, ktorý detegoval nástroj NASA na mapovanie lunárnych minerálov. Modrá predstavuje umiestnenie ľadu, vykreslená nad obrazom na mesačnom povrchu, kde šedá stupnica zodpovedá povrchovej teplote (tmavšie predstavujú chladnejšie oblasti a svetlejšie odtiene označujú teplejšie zóny). Ľad je koncentrovaný v najtmavších a najchladnejších miestach, v tieni kráterov. Toto je prvýkrát, čo vedci priamo pozorovali definitívne dôkazy vodného ľadu na povrchu Mesiaca.
Ľad sa nachádza v najtemnejších a najchladnejších kútoch polárnych oblastí. Miesta jeho výskytu sú na oboch točniach roztrúsené a môžu byť veľmi staré. Na južnom póle sa väčšina ľadu sústreďuje v kráteroch, zatiaľ čo na severnom je ľad roztrúsený na širšom priestore, ale riedko.

Voda v pevnom skupenstve bola zistená vďaka prístroju NASA Moon Mineralogy Mapper (M3), ktorý bol vyslaný k Lune na palube indickej sondy Čandraján-1 už v roku 2008. Sonda vtedy fungovala necelý rok. Dáta získané týmto zariadením teraz využil vedecký tím vedený expertkou Shuai Li z Havajskej a Brownovej univerzity na identifikáciu troch špecifických znakov, ktoré definitívne potvrdili, že na povrchu Mesiaca je vodný ľad, oznámila NASA.

S dostatkom ľadu nachádzajúcom sa priamo na povrchu by voda mohla byť dosiahnuteľná ako zdroj pre budúce expedície k výskumu Mesiaca, a dokonca aj na pobyt na ňom. Potenciálne by bola lepšie dostupná než voda zistená pod mesačným povrchom.

Zistenie tímu pod vedením Shuai Li bolo zverejnené v pondelok (20. augusta) v odbornom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľad #mesiac #vedci #NASA #dôkazy