Prvým turistom na obežnej dráhe Mesiaca bude japonský miliardár

Prvým vesmírnym turistom, ktorý sa vydá na obežnú dráhu okolo Mesiaca, bude japonský miliardár Yusaku Maezawa. V pondelok to oznámil šéf americkej spoločnosť SpaceX Elon Musk. Cesta s prvým turistom k Mesiacu by sa podľa agentúry Reuters mala uskutočniť v roku 2023. Koľko peňazí štyridsaťdvaročný japonský podnikateľ za cestu zaplatil, zverejnené nebolo.

18.09.2018 09:44
Yusaku Maezawa SpaceX Mesiac Foto: ,
Prvým vesmírnym turistom, ktorý sa vydá na obežnú dráhu okolo Mesiaca, bude japonský miliardár Yusaku Maezawa.
debata (2)

Bude to zároveň prvá misia s ľudskou posádkou vyslaná k Mesiacu od pristátia Apolla 17 v roku 1972. Mesiac doteraz navštívilo 24 ľudí, pričom všetci boli Američania. Spoločnosť uviedla, že je to „dôležitý krok pre bežných ľudí, ktorí snívajú o ceste do vesmíru“.

Maezawa sa preslávil ako nadšený milovník umenia. Prezradil, že na palube nebude sám. Na týždňovú cestu si plánuje so sebou zobrať aj šesť až osem umelcov, architektov, dizajnérov a ďalších kreatívnych ľudí. Ako povedal, často myslí na to, čo by vytvorili umelci ako Jean-Michel Basquiat alebo Andy Warhol, ak by sa im podarilo letieť do vesmíru. „Chcel by som vytvoriť úžasné umelecké dielo pre ľudstvo,“ vyhlásil Japonec

Cestu má umožniť úplne nová, mohutná a opätovne využiteľná raketa BFR (Big Falcon Rocket), s ktorou chce SpaceX kolonizovať aj Mars a na ktorej konštrukcii zatiaľ firma pracuje. Stroj by mal mať výšku 106 metrov a priemer deväť metrov.

Maezawa je v Japonsku populárnou postavou a aj za hranicami svojej vlasti sa preslávil ako nadšený milovník umenia. Vlani napríklad kúpil v aukcii za rekordných 110,5 milióna dolárov obraz amerického umelca Jeana-Michela Basquiata. Bývalý bubeník punkovej kapely Maezawa začal s podnikaním koncom 90. rokov v hudobnom priemysle. V roku 2004 založil internetový obchod s oblečením Zozotown.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #SpaceX #Yusaku Maezawa